Varem teatas Venemaa presidendi abi Juri Ušakov, et Kreml ei ole viimaseid sündmusi Abhaasia juhtkonnaga veel arutanud. Ta märkis aga, et Venemaa saatkond on pidevas kontaktis Abhaasia juhtkonna esindajatega, vahendab Lenta.ru.

Venemaa riigiduuma SRÜ asjade komitee esimees Leonid Slutski ütles, et olukord Abhaasias nõuab kiiret reageerimist. Ta kutsus üles konsultatsioonidele Abhaasia presidendi Aleksandr Ankvabiga. Nende eesmärk oleks legitiimse võimu kehtestamine riigis, stabiilsuse tagamine ning rahu ja julgeoleku tagamine regioonis.

Kohalikud elanikud kogunesid teisipäeval Suhhumis meeleavaldusele, kuhu tuli mitu tuhat inimest. Kokkutulnud nõudsid reforme, korruptsiooni ohjeldamist ning presidendi, valitsuse, peaprokuröri ja kolme idarajooni juhtide tagasiastumist.

Meeleavaldus läks üle kokkupõrgeteks miilitsaga ning grupil meeleavaldajatel õnnestus presidendi administratsiooni hoonesse siseneda. Opositsiooni ja võimude vahel toimusid läbirääkimised, kuid mingile kokkuleppele ei jõutud.

Opositsioon teatas võimu ajutisest ülevõtmisest riigis.

Kolmapäeval peab Abhaasia parlament erakorralise istungi, mille käigus arutatakse poliitilise konflikti lahendamist.