Der Spiegel küsis, kas Saksamaa on kaitsekulutuste osas olnud liiga kokkuhoidlik ja tõi võrdluseks, et Saksamaa kulutab palju väiksema protsendi oma eelarvest kaitsekulutustele kui teised suured NATO liikmesriigid nagu Türgi, Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA.

Schäuble vastas selle peale, et igaüks peab mõistma, et tänu oma ajaloole on Saksamaa rohkem kaitstud. Ta ütles intervjuus, et praeguses olukorras ei oleks suurenev kaitse-eelarve arukas poliitika ja on pigem vastupidine sellele, mida me vajame.

Der Spiegel viitas ka NATO peasekretär Anders Fogh Rasmusseni öeldule, et NATOl tuleb valmistuda täiesti uueks olukorraks ja nõudmisele, et liidu liikmed kulutaksid rohkem raha riigikaitsele. Lisaks ütles Rasmussen, et NATO võiks püsivalt hoida oma väed Ida-Euroopas.

Schäuble aga ei pea sellist arutelu konstruktiivseks. Ta soovitas Rasmussenil lähtuda vanast ütlusest "rääkimine hõbe, vaikimine kuld".

Schäuble ei mõista Balti riikide ärevust

Der Spiegel’i küsimusele, kas te saate aru Balti riikide ja Poola ärevusest, vastas Saksa rahandusminister: „Räägin sageli nende riikide kolleegidega ja mul ei ole üldse seda tunnet, et nad on ärevuses. Nad teavad, et NATO liikmetena on nad kaitstud. USA kuulub samuti liitu ja Atlandi-ülesed suhted on olulisemad kui mõned meist oleks uskunud.“

Schäuble sõnul sõltub Euroopa positsioon maailmas võimest lahendada oma majandus- ja rahalisi probleeme.

Globaliseerunud maailmas on tema sõnul tohutult tähtis pehme jõud (soft power). „Meie, eurooplased, peame mõistma, et oleme palju võimsamad, kui paljud arvavad, et me oleme,“ kõneles Schäuble, kelle sõnul vajab Euroopa rohkem enesekindlust.