Yana Toom kinnitas ETV saatele "Terevisioon" antud intervjuus, et tema sügava veendumuse kohaselt tegelevad Eestis integratsiooniga vaid kaitsevägi, sport ja Keskerakond, kirjutab ERR Uudised. Küsimusele, miks ei ole selles nimekirjas kool, vastas ta, et seaduse järgi peaks laps juba kolmeaastaselt lasteaias hakkama õppima eesti keelt, aga tegelikult ei õpetata seda kusagil. Tema sõnul ei tea ta ühtki venekeelset last, kes pärast üheksanda klassi lõpetamist valdaks eesti keelt.

"Ma lihtsalt tean, et olukord [vene koolides - toim] ei ole selline, nagu seda maalitakse Eesti meedias, ja ma siiralt loodan, et kui praegu Jevgeni Ossinovski võttis ette selle uurimise, mille tulemused peaksid veel enne suurt suve meile kätte jõudma, siis võib-olla ka Eesti meedia näeb, mis seal tegelikult toimub," rääkis Toom.

"Sest on väga tore, kui nad õpivad eesti keele ära - see on väga vajalik, aga peab olema ka, mida selles keeles ütelda, välja arvatud see, et ma tean eesti keelt. [---] Kas keegi on uurinud kuskil, ma ei tea, passiivset sõnavara eesti ja vene keeles nendel lastel? Vaadake, isegi minu eesti keel - kui ma väljendan ennast eesti keeles, ma saan aru, et ma ei saa seda teha nii hästi, nagu ma teeksin seda emakeeles. Mis me siis räägime mingisugusest koolilapsest?!"