Prantsusmaa peaminister Manuel Valls nimetas Marine Le Peni immigratsiooni- ja Euroopa-vastase rahvusrinde läbimurret ühes Euroopa Liidu asutajariigis poliitiliseks maavärinaks, vahendab Reuters.

Peavoolust kõrvalekalduvad paremäärmuslikud ja vasakäärmuslikud erakonnad saavutasid edu paljudes riikides ja nende tulemust parandas madal valimisaktiivsus. Euroopa Liidu suurimas liikmesriigis Saksamaal ning Itaalias kindlustasid oma positsioone Euroopa-meelsed tsentristid.

Nigel Farage'i Ühendkuningriigi iseseisvuspartei (UKIP), mis taotleb Suurbritannia kohest väljaastumist Euroopa Liidust, juhtis opositsiooniliste leiboristide ja peaminister David Cameroni konservatiivide ees, kui ligi pool tulemustest oli teatavaks tehtud.

Juubeldav Le Pen, kelle partei surus president François Hollande'i valitsevad sotsialistid kolmandale kohale, ütles ajakirjanikele: „Inimesed on rääkinud valjult ja selgelt ... nad ei taha enam, et neid juhiksid need, kes on väljaspool meie piire, Euroopa Liidu volinikud ja tehnokraadid, keda pole valitud. Nad tahavad, et neid kaitstaks globaliseerumise eest, ja võtta taas kätte oma saatuse ohjad.“

Kui 80 protsenti häältest oli loetud, oli rahvusrinne saanud 26 protsendi prantslaste toetuse ning oli selgelt juhtimas konservatiivse opositsioonierakonna UMP (20,6 protsenti) ja sotsialistide (13,8 protsenti) ees.

Esimesed ametlikud tulemused näitasid, et Euroopa-meelsed vasaktsentristlikud ja paremtsentristlikud erakonnad säilitavad kontrolli 751-liikmelise europarlamendi üle, kuid euroskeptiliste liikmete arv enam kui kahekordistub.

Valimised peaks võitma paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei, mida juhib Luksemburgi endine peaminister Jean-Claude Juncker, esialgsetel andmetel 212 kohaga.

Euroopa Parlamendi senise presidendi Martin Schulzi juhitavad sotsialistid saavutasid teise tulemuse 186 kohaga. Järgnevad liberaalid 70 ja rohelised 55 kohaga.

Euroskeptilised rühmitused peaksid saama umbes 141 kohta, hindab Reuters: vasakäärmuslased 43 ja paremäärmuslased 44.

Suurbritannias juhtis UKIP 29 protsendiga, kui loetud olid pooled hääled. Leiboristidel ja konservatiividel oli mõlemal ligi 24 protsenti häältest.

„Kogu Euroopa projekt on olnud vale,“ ütles Farage. „Ma ei taha mitte ainult Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust, ma tahan Euroopa lahkumist Euroopa Liidust.“

Immigratsioonivastane paremäärmuslik rahvapartei juhtis valimisi ka Taanis ning paremäärmuslik Jobbik, mida süüdistatakse rassismis ja antisemitismis, sai Ungaris teise koha.

Islamivastane ja euroskeptiline Hollandi vabaduspartei, mida juhib Geert Wilders ja mis kavandab liitu Le Peniga, jagas kohtade arvult teist kohta.

Kreekas võitis valimised vasakradikaalne kasinusevastane liikumine SYRIZA, mida juhib Alexis Tsipras. Koalitsioonierakonnad said kahe peale kokku siiski enam hääli, mistõttu ei peaks Kreeka valitsus ohus olema.

Rootsist peaks Euroopa Parlamenti pääsema feministliku partei esindaja.