Tegelikult ei ole ayahuasca rituaal sugugi uus nähtus. Saade "Pealtnägija" ning Eesti Ekspress on avalikult sellest osade sõnul tervendavast ja joovastavast, kuid teiste sõnul hukatuslikust tegevusest rääkinud juba varasemalt. Nüüd on aga sotsiaalmeedias taas levimas kutsed narkootilisi aineid kasutavatele rituaalidele, kusjuures nende toimumise asukoht ja tingimused hoitakse kuni viimse hetkeni saladuses.

Nii näiteks potsatas mitme kodaniku Facebooki postkasti kiri, mis soovis anda "sõpradele, kaasteelistele ja uutele huvilistele" teada, et "järgmised tervendus-, eneseavamis- ja rõõmutseremooniad saavad toimuma 12. 13. ja 14. juunil". Teates lubatakse, et taaskord pakutakse "suurepärast võimalust astuda tervendavasse ruumi läbi püha maailmamuusika, mida on tseremooniatele jagama tulemas Brasiilia päritolu muusik, meie hea sõber ning kaasteeline Eduardo Agni".

Ürituse korraldajad rõhutavad sealjuures, et rituaalides kasutatav ayahuasca on väga võimas ja mitmetahuline ravim, mille õige kasutamise korral avanevad sageli ka meis peidus olevad anded ja võimed. Küll lubatakse, et muusika ja helid omandavad teise dimensiooni, kuid ka seda, et me hakkame ennast ja ümbritsevat nägema ning tajuma uutest perspektiividest.

Et aga kõigest sellest "ilusast ja põnevast" tseremooniast osa saada, tuleks teha 50-eurone ülekanne teates avaldatud pangakontole ning ülejäänud raha tasuda kohapeal sularahas. Kusjuures tuleb märkida, et hinnad on üpris kopsakad: ühel tseremoonia osalemispanus on 100 eurot, kahel tseremoonial kokku 180 eurot ja kolmel tseremoonial osalemise panus kokku 270 eurot.

Kui makse on tasutud, siis alles lubatakse edasised juhised ja täpsema informatsiooni saata huvilistele või ettemaksu tasujatele isiklikult.

Politsei: aine negatiivne mõju võib avalduda alles aastate pärast

Olgugi, et sellised salajased rituaalid võivad tunduda intrigeerivad ja põnevad, siis peavad keskkriminaalpolitsei juhtivkriminaalametniku Risto Kasemäe sõnul nii ürituse korraldaja kui ka sellel osalejad arvesse võtma asjaolu, et narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimistusse kantud aineid võib tarbida üksnes arsti ettekirjutusel või üldse mitte.

Rituaalides kasutatava Ayahuasca toimeaine DMT (dimetüültrüptamiin) kuulub sotsiaalministri kinnitatud määruse järgi narkootiliste ja psühhotroopsete ainete meditsiinilisel ja teaduslikul eesmärgil käitlemise ning sellealase arvestuse ja aruandluse tingimused ja kord ning narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja. Seega on inimesekeeli selle aine käitlemine ilma eriloata keelatud ning tegemist on eksootilise ainega, mille tegelik mõju tervisele võib avalduda alles aastate pärast.

„See mida aine kohta kirjutatakse kodulehtedel või blogides, on alati kallutatud info – nende allikate eesmärk on ainet võimalikult hästi ja suurte kasumitega turustada, tarbija tervisele ja heaolule reeglina ei mõelda,“ ütles Kasemäe Delfile.

"Mistahes narkootiliste ainete tarvitaja võtab alati riski, seda nii mõjude osas tervisele kui ka aine mõju all toime pandud tegudega seoses. Eriti suured riskid ohustavad inimesi aga siis, kui aine päritolu ja toime on teadmata. Ilma tegevusloata narkootilise ja psühhotroopse aine käitlemine kvalifitseerub karistusseadustiku järgi süüteoks," lisab Kasemäe.

Kellele hingekosutus, kellele õudusunenägu

ETV saade "Pealtnägija" rääkis alles mullu sügisel ayahuasca rituaalides osalenutega, kellest enamus ei ole uimastisõltlased ega peopanijaid, vaid korralikud ja lugupeetud inimesed, kes otsivad uusi kogemusi ja tervenemist. 

Üks osalenutest rääkis siis, et seansi eel ja järel öeldi, et sellest, mis toimus, ei tohi mingil juhul rääkida. Pille, kellest on saanud tseremooniate korraldaja, ütles, et rituaalid on mõeldud "hinge kosutuseks ja terviseks".

Ühele šamaaniseansile sattunud 30. eluaastates Heleni kogemus oli aga negatiivne. Pärast esimest doosi hakkas tal väga halb. Ta tundis end 10 tunni jooksul nagu halvatuna ning kõige õudsem oli Heleni sõnul, et "kõik arvasid, et ta magab". Ta tahtis kutsuda omale abi, kuna keegi ei aidanud. Heleni sõnul käitusid teised väga ebaadekvaatselt ega mõistnud, et midagi hullu võib juhtuda.