Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski otsus kultuuriministeeriumi esitatud lõimumiskava mitte kooskõlastada ei ole küll veel allkirjastatud, kuid see saadetakse ministri sõnul peagi  kultuuriministeeriumisse. Ossinovski selgitas venekeelsele Delfile, et uus programm ei võta arvesse mitmete teadlaste soovitusi, mis tehti juba 2011. aasta integratsiooni monitoorimise kokkuvõttes.

Samuti olevat uus programm Ossinovski arvates liialt abstaktne. Näiteks tahetakse uue kava kohaselt peaaegu neljandiku rahast kulutada nn uute immigrantide lõimumisele, kellega tuleks küll tegeleda, kuid keda on aga Ossinovski sõnul Eestis väga vähe ning seetõttu on sellise punkti sissekirjutamise eesmärk pigem saada EL-i struktuurifondidest raha, mitte tegeleda tõeliste valupunktidega.

Ossinovski sõnul keskendus vana kava süstemaatiliselt Eesti ühiskonna toetamisele läbi kindlate tegevuste hariduses, sotsiaalhoolekandes, majanduses ja teistes valdkondades. "Kahjuks see kava, mis meil nüüd on, ei toeta neid eesmärke," rääkis Ossinovski.

Minister tõi ka välja, et uus kava ei toeta ühte suurt eesmärki ehk töötuse ja elatustaseme suure erinevuse vähendamist eestikeelse ja venekeelse elanikkonna vahel. Samuti viitas Ossinovski ka piirkondade lõimumisele tervikuna. "Siinkohal me räägime muidugi eelkõige Ida-Virumaast, kuid selle probleemi lahendamiseks ei ole kavas samuti konkreetseid meetmeid välja toodud," oli Ossinovski kriitiline.

Kuigi valitsus oleks pidanud juba eelmise aasta detsembris kinnitama arengukava "Lõimuv Eesti 2020", siis avaldati see alles tänavu 2. mail.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja Katrin Arvisto kinnitas 22. aprillil venekeelse Delfi päringule vastates, et arengukava "Lõimuv Eesti 2020" on valmis ja peatselt ka avalik.

Valmimine oli tema sõnul varasemate plaanidega võrreldes tõepoolest pisut viibinud, sest lõimumiskava tuleb esitada koos rakendusplaaniga ja see omakorda sõltub otseselt Euroopa Liidu struktuurivahenditest. Suurt osa eelarvelisi tegevusi, mis lõimumiskava rakendusplaanis kirjas, on kavas rahastada just Euroopa Liidu struktuurivahendite lõimumis- ja haridusalastest meetmetest.

2. mail avaldatud kava saadeti kooskõlastamisele kõikidele ministeeriumidele ning sellega seotud organisatsioonidele. Vana lõimumiskava oli ette nähtud kuni 2013. aasta lõpuni.