"Muidugi ei ole julgeolekuvaldkonna korruptsiooni eest vastutav IRL üksinda. Eesti riiki kaitsvate struktuuride aususe ja läbipaistvuse eest vastutas kindlasti ka ekspeaminister Ansip. Tuleb välja, et vastutas väga halvasti," sõnas Riisalu.

Riigikogulane tuletas meelde, et ka elamislubade müüki Venemaale aeti Eesti riigiasutuste tasemel, kes elamislube väljastasid. "Kusjuures, oleks siis tegemist ainult üksikjuhtumitega, aga eurotsooni suurima majanduslanguse taustal tuleb tõdeda, et Ansip ja IRL jätsid maha korraliku korralageduse," lõpetas Riisalu.

Kaitsepolitseiamet menetleb riigiprokuratuuri juhtimisel kriminaalasja, milles kahtlustatakse nelja teabeameti tööga seotud ametnikku ametiisiku poolt võõra vara omastamises suures ulatuses.

Esialgsetel andmetel võib kahju ulatuda mõnesaja tuhande euroni. Kahele kahtlustatavale on esitatud lisaks kahtlustus riigisaladuse ebaseaduslikus avalikustamises.

Teabeameti peadirektor Rainer Saksa sõnul on tegemist tõsise korruptsioonikahtlusega, mille osas pöördus teabeamet ise kaitsepolitseiameti poole. „See näitab, et meie kontrollimehhanismid tervikuna toimivad, kuid vajavad juhtunu valguses kindlasti täiendamist. Teabeamet on juba alustanud sisekontrollimehhanismide ja tööprotseduuride muutmisega.“

Teabeameti peadirektor Saks sõnas tänasel pressikonverentsil, et varem pole teabeametis temale teadaolevalt midagi sellist ette tulnud. Nii Saks kui ka kapo juht Arnold Sinisalu jäid teemat kommenteerides väga napisõnaliseks, viidates riigisaladusele.

Saksa sõnul ei saa avalikustada kahtlustuse saanud isikute ametikohti, kuni tuleb süüdimõistev kohtuotsus. Ta lisas, et ka siis on olemas võimalus, et isikute täpne positsioon otsustatakse kuulutada riigisaladuseks. Siiski tuuakse süüdimõistva kohtuotsuse korral kõikide asjaga seotud isikute nimed avalikkuse ette.

Välja öeldi ka kahe kahtlusaluse nimed - Sergei Bõstrov ja Pavel Botkin. Kahtlusalused on hetkel vahi alla võetud ning nende vallandamine teabeametist on töös. Tegemist oli asutuse staažikate töötajatega.

Botkin töötas teabeametis kohakaasluse alusel ehk ta töötas veel ka välisministeeriumis, aga välisministeeriumi omastamise kahtlus ei puuduta, sest Botkini kahtlustatakse vaid seoses tema tegevusega teabeametis.