"On muidugi halb, et selline asi on juhtunud, samas on hea, et see avastati, " kommenteeris Reinsalu Delfile nelja töötaja kahtlustamist võõra vara omastamises ja riigisaladuse lekitamises.

Reinsalu sõnul tuleb avalikkusele juhtumi osas selgust anda, kuid seda saab teha ainult nii palju, kui riigisaladuse õigus seda seda võimaldab. "Julgeolekuasutuste puhul on avalikkusel õigustatud ootus, et seal toimuv oleks õiguspärane," leiab ta.

Endise kaitseministri sõnul on oluline, et ka riigikogu julgeolekuasutuste järelvalvekomisjoni tasandil see juhtum üksipulgi lahti võetakse ja küsimustele vastuseid leitakse.

"See on asi, mille puhul on vaja vaadata, kas on vaja laiemaid järeldusi teha. Õigusriigis peab olema kindlustunne, et inimesed, kellel on suuremad volitused inimeste turvalisuse eest vastutamisel, käituksid õiguspäraselt," lisas Reinsalu.

Kaitsepolitseiamet menetleb riigiprokuratuuri juhtimisel kriminaalasja, milles kahtlustatakse nelja teabeameti tööga seotud ametnikku ametiisiku poolt võõra vara omastamises suures ulatuses.

Esialgsetel andmetel võib kahju ulatuda mõnesaja tuhande euroni. Kahele kahtlustatavale on esitatud lisaks kahtlustus riigisaladuse ebaseaduslikus avalikustamises.

Teabeameti peadirektor Rainer Saksa sõnul on tegemist tõsise korruptsioonikahtlusega, mille osas pöördus teabeamet ise kaitsepolitseiameti poole. „See näitab, et meie kontrollimehhanismid tervikuna toimivad, kuid vajavad juhtunu valguses kindlasti täiendamist. Teabeamet on juba alustanud sisekontrollimehhanismide ja tööprotseduuride muutmisega.“

Saksa sõnul ei saa avalikustada kahtlustuse saanud isikute ametikohti, kuni tuleb süüdimõistev kohtuotsus. Ta lisas, et ka siis on olemas võimalus, et isikute täpne positsioon otsustatakse kuulutada riigisaladuseks. Siiski tuuakse süüdimõistva kohtuotsuse korral kõikide asjaga seotud isikute nimed avalikkuse ette.

Välja öeldi ka kahe kahtlusaluse nimed - Sergei Bõstrov ja Pavel Kotkin. Kahtlusalused on hetkel vahi alla võetud ning nende vallandamine teabeametist on töös. Tegemist oli asutuse staažikate töötajatega. Kotkin töötas teabeametis kohakaasluse alusel ehk ta töötas veel ka välisministeeriumis, aga välisministeeriumi omastamise kahtlus ei puuduta, sest Kotkini kahtlustatakse vaid seoses tema tegevusega teabeametis.

See, kes juhtumis kannataja on ehk kas omastati teabeameti raha, seda täpsustada praegu ei soovitud. Neljast kinnipeetust kaks on vahistatud ja kahele taotleb prokurör Inna Ombleri kohtust vahistamist täna.

Ombleri sõnul on kahtlustatavate ring suurem ja olemasolevale neljale lisandub veel kahtlustatavaid. Kahtlustatavad on andnud ütluseid. Kahtluse kohaselt omastati töötajatele usaldatud võõrast vara.

Teabeamet on kaitseministeeriumi valitsemisalas tegutsev valitsusasutus, kes täidab seadustega temale pandud ülesandeid. Ülesannete täitmisel esindab amet riiki.