Suurbritannia kolm peamist parteijuhti on kaitsnud Charlesi õigust oma seisukohti avaldada, kuid see on esile kutsunud suure pahameele Venemaal. Ühe Kremli allika sõnul oli see sügavalt solvav riigijuhile, kelle maa kaotas ligi 30 miljonit inimelu natside üle võidu saavutamiseks, kirjutab Briti ajaleht Daily Mail.

Charles tegi oma märkuse vabatahtlikule Marienne Fergusonile Kanadas Halifaxis immigratsioonimuuseumi külastades. Ferguson rääkis Charlesile, et põgenes Kanadasse enne, kui natsid tema kodulinna Danzigi (praegu Gdańsk) annekteerisid.

„Ja nüüd teeb Putin sama, mis Hitler,“ kommenteeris prints Fergusoni sõnul tema lugu.

6. juunil peaksid Charles ja Putin kohtuma Normandia dessandi 70. aastapäeva tähistamisel Prantsusmaal.

„Ainus üritus, kus nad võivad mõlemad kohal olla, on mälestustseremoonia Colleville-Montgomery-Plage'il ehk Sword Beachil, kus mälestatakse liitlaste maabumist Normandias,“ ütles Briti õukonna allikas. „See on vabaõhuüritus ja formaat on selline, et külalised istuvad kogu tseremoonia aja. Prints lahkub kohe pärast seda, sest tal on teine üritus külastada. Pole kunagi olnud plaanis, et Walesi prints ja president Putin kohtuksid järgmisel kuul Normandias.“

BBC küsis kolm korda Charlesi sõnadele kommentaari Suurbritannia peaministrilt David Cameronilt, millele viimane lõpuks vastas: „Ma ei kavatse kommenteerida mitte kellegi eravestlusi, kõige vähem prints Charlesi omi. Loomulikult on igaühel õigus isiklikele arvamustele.“

Leiboristide juht Ed Miliband läks veelgi kaugemale: „Tema jutus on iva president Putini tegevuse kohta ja tal on absoluutselt õigus öelda, et selle pärast on tõsine mure. Paljud inimesed üle riigi jagavad prints Charlesi muret president Putini ja tema tegevuse pärast Ukrainas.“

Liberaalide juht, asepeaminister Nick Clegg, kes juhib Privy Councilit, iidset kogu, mis nõustab kuningannat, kinnitas, et Charles on enese väljendamises vaba.

„Ma ei ole kunagi olnud sellel seisukohal, et kui sa oled kuningliku perekonna liige, pead sa kuidagi mingi trapisti munkade vaikimisvande andma. Tal on õigus oma vaadetele,“ ütles Clegg.

Leiboristlik parlamendiliige Mike Gapes leidis aga, et kui Charles tahab minna avalikkuse ette ja arvamust avaldada ning öelda, mida ta iga asja kohta mõtleb, peaks ta troonist loobuma ja valimistel kandideerima.

Vene ajaleht Moskovski Komsomolets hoiatas, et ohus on juba niigi mitte pilvitud suhted kahe riigi vahel. Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et Putin ei kommenteeri seda teemat praegu.

Mõned Vene väljaanded läksid isiklikele solvangutele ja nimetasid Charlesi juttu nõdrameelseks. Väljaanne Business-ru.com sõimas vanadusest nõdrameelseks muutunud Walesi printsi, kes on Suurbritannia ajaloo vanim ning ei suuda ennast kontrollida ega etiketti jälgida. Viidati ka sellele, et Charlesi onule Edward VIII-le olid natsid selgelt sümpaatsed.