Veterinaar- ja toiduamet registreeris mais ühe vihje seoses sellega, et Maroko päritolu kirsstomateid tarbinud inimesel tekkisid terviseprobleemid. Amet kinnitas Delfile, et antud vihje on menetlemisel.

"Samuti kogume hetkel informatsiooni saamaks ülevaadet, kas Prantsusmaa koostatud RASFF teates nimetatud Maroko päritolu kirsstomatite partiisid on Eestis müüdud," ütles Eve Rehelem veterinaar-ja toiduameti toiduosakonnast.

Nimelt registreeris kiirhoiatuse süsteemi võrgustik RASFF 15.mail Prantsusmaa koostatud teate, milles kirjeldatakse Maroko päritolu tomatite söömise järel tekkinud mürgistusjuhte.

Rehelemi sõnul on teates toodud ka riigid, kuhu lisaks Prantsusmaale on kõnealuseid Maroko päritolu kirsstomatite partiisid tarnitud. Riikide loetelus on Tšehhi, Saksamaa, Itaalia, Rumeenia, Slovakkia ja Inglismaa. Eestit selles loetelus ei ole.

Prantsusmaal on läbi viidud ulatuslik uurimine selgitamaks välja tervisehädade tekkimise põhjused, kuid senistest analüüsitulemustest ei ole selgunud tekkinud tervisehädade põhjust. Uurimine jätkub.

Taimekaitsevahendite jääkide määramiseks võetakse proove pisteliselt

Rehelem selgitas, et sissetoodud puu-ja juurvilju kontrollitakse üldise toiduohutuse järelevalve käigus, sealhulgas võetakse taimekaitsevahendite jääkide kontrollprogrammi raames pisteliselt proove taimekaitsevahendite jääkide määramiseks maaletoodud puu-ja köögiviljadest.

"Järelevalve käigus võtavad meie ameti järelevalveametnikud proove taimekaitsevahendite jääkide analüüsimiseks nii Eesti päritolu kui välismaist päritolu toidust," selgitas Rehelem.

Tema sõnul analüüsitakse laboris proove üle 300 taimekaitsevahendi jäägi suhtes. "Juhul kui proovis ületab mõni leitud taimekaitsevahendi jääk lubatud piirnormi, siis toidu käitlemine peatatakse ning toit kõrvaldatakse turult," rääkis ta võimalikest tagajärgedest.

Rehelem kinnitas, et analüüsitulemuste alusel pole ülenormatiivseid taimekaitsevahendite jääkide sisaldusi tomatites aastate lõikes olnud.

"Kui selgub, et toit on tervistkahjustava mõjuga, kas sisaldades näiteks üle normi mõnd taimekaitsevahendi jääki või on tuvastatud mõni muu probleem toidu kvaliteedi või ohutuse osas ning seda toitu on ringluses ka teistes Euroopa Liidu liikmesriikides, siis teavitatakse teisi liikmesriike läbi RASFF kiirhoiatus süsteemi," selgitas Rehelem ameti tööd.

Rahvusvaheline kiirhoiatussüsteem registreerib tervist ohustavad partiid

Veterinaar-ja Toiduamet kuulub RASFF kiirhoiatus süsteemi võrgustikku ning saab igapäevaselt operatiivselt informatsiooni, kui Eesti turule on jõudnud mõni toidupartii, mille puhul on täheldatud mõni tervis ohustav mõju.

Kui laekub RASFF teade, millest selgub, et Eestis on turul mõni mittenõuetekohane toidupartii, siis algatatakse menetlus eesmärgiga välja selgitada, kas ja millises koguses on RASFF teates nimetatud toidupartiid veel Eesti turul ning toidu edasine müük peatatakse ja algatatakse toote tagasikutsumine.