McHugh rääkis pärast kohtumist kaitseminister Mikseriga, et ta kinnitas Eesti esindajale kahte aspekti. Esiteks lubas USA esindaja, et USA soovib jääda Eestisse pikemaajaliselt kohale, kuid kohaloleku formaat peab silmas pidama nii kolme Balti riigi muresid ja vajadusi, kui ka USA enda treeningvajadusi. Selle formaadi otsustamise nimel tuleb aga USA esindaja sõnutsi veel valitsuste ja Euroopa liitlaste vahel aru pidada.

Teiseks kinnitas McHugh veelkord, et USA täidab oma kohustusi NATO liitlaste ees ning igaüks, kes selles kahtleb, see eksib.

Kuna USA sõdurite kohaolek on Eesti jaoks oluline küsimus, siis jätkasid pressikonverentsi lõpus ajakirjanikud seda teemat ning küsisid veelkord selle kohta, kas USA sõdurid jäävad siia ka peale 2014. aastat ning et kuna sellekohane otsus tuleb.

USA maavägedeminister juhtis tähelepanu enda varasemale kommentaarile ja nentis, et USA kohalolek on püsiv, kuid millisel kujul see täpsemalt olema saab on läbirääkimiste küsimus ning need läbirääkimised peavad hõlmama nii erinevate riikide, kui ka NATO huve. Samuti ei soovinud McHugh anda kindlat tähtaega, kuna võiks otsus USA kohaoleku vormi kohta vastu võetama.

Kaitseminister Sven Mikser lisas, et NATO pakett liikmeriikide julgeoleku suurendamisel on olnud arvestades lühikest aega päris muljetavaldav.

"Samuti see, kui kiiresti on seda paketti asutud ellu viima. Aga paralleelselt kiireloomuliste paketimeetmete ellu rakendamisega käib tõsine töö nii NATOs, kui ka loomulikult Eestis, kahepoolselt meie suuremate liitlastega, et töötada välja siis jätkumeetmete ja pikaajaliste meetmete pakett, mis räägivad liitlaste kohaolekust meie regioonis, kui ka siis juba kaitseplaanide ja harjutus-ning väljaõppeplaanide üle ja vajadusel ümber kaalutlemisest," ütles Mikser.


20.-21. mail külastab Eestit Ameerika Ühendriikide maaväeminister John McHugh, kes kohtus kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase, kaitseminister Sven Mikseri ja kaitseministeeriumi kantsleri Mikk Marraniga.

McHugh saabus Tallinnasse teisipäeva pärastlõunal ning siis oli tal kohtumine kaitseväe juhataja kindralmajor Terrasega.

Täna kohtus McHugh kaitseminister Mikseriga, kellega arutati regionaalset julgeolekut, NATO liitlaste kohalolekut ja heidutusmeetmeid.

Maaväeminister McHugh juhtimisel korraldatakse Ameerika Ühendriikide maaväe relva- ja varustushankeid, personaliküsimusi, rahandust ja taristut. Tema juhtimisele allub enam kui 1,1 miljonit Ameerika Ühendriikide tegevväelast.