Õiguskantsleri aastaülevaade tutvustab õiguskantsleri tööd põhiõiguste ja -vabaduste kaitsel ning põhiseaduslikkuse järelevalve osas. Aastaülevaates on välja toodud ka õiguskantsleri tegevused väärkohtlemise ennetusasutusena ning käsitletud on õiguskantsleri eelmise aasta tegevusi lasteombudsmani ülesannetes. Lisaks leiab ülevaatest teavet veel mitmete teiste õiguskantslerile määratud ülesannete täitmise kohta, teatas õiguskantsleri büroo.

2013. aastal esitati õiguskantslerile 1901 avaldust, mille alusel viidi 411 korral läbi sisuline menetlus. 2012. aastaga võrreldes oli sisulisi menetlusi 28 protsenti rohkem. Sisulistest menetlustest 168 olid põhiõiguste kaitse ehk ombudsmani menetlused, 136 põhiseaduslikkuse järelevalve ehk normikontrolli menetlused ning 107 erimenetlused. Normikontrolli menetluste käigus tuvastas õiguskantsler vastuolu põhiseaduse või seadustega kokku 10 korral. Ombudsmani menetlustes tuvastati 84 halduse hea tava ja õiguspärasuse rikkumist, neist kaheksal juhul lahenes küsimus menetluse käigus. Omaalgatuslikke menetlusi oli mullu 92 ning toimus 49 kontrollkäiku.

Õiguskantsler tegi 2013. aastal riigikogule ühe ettepaneku seaduse põhiseadusega kooskõlla viimise kohta ning andis arvamuse kuue riigikogu menetluses olnud eelnõu kohta.

Alates 2011. aastast täidab õiguskantsler ka lasteombudsmani ülesandeid. Möödunud aastal vaatas õiguskantsler läbi 128 laste õigusi puudutavat avaldust ning neist 49 põhjal algatati menetlus. Lisaks avaldas õiguskantsler lasteombudsmanina ülevaateaastal arvamust seitsme lapsi puudutava seaduseelnõu kohta ning andis eelnõu väljatöötajale oma soovitused.