„Ma vabandan rahva ees selle valu ja kannatuste pärast, mida kõik tundsid, presidendina, kes peab olema vastutav inimeste ohutuse ja elude eest,“ ütles Park televisioonis üle kantud pöördumises, vahendab Reuters.

Uppunud parvlaeva Sewol pardal oli 476 inimest. Neist vähemalt 286 hukkus ning veel 18 on kadunud. Vaid 172 inimest päästeti.

339 reisijat olid kooliõpilased ja nende õpetajad Souli lähedalt. Park hoidis tagasi nuukseid, kui meenutas teineteist abistada üritanud teismelisi.

President lubas reforme ja järelevalve parandamist ning karme karistusi bürokraatidele ja ettevõtetele, kelle hoolimatus pani ohtu inimeste elud.

„20-aastane laev osteti ja ehitati ümber, et lisada mahutavust, seejärel laaditi sellele palju rohkem lasti, kui lubatud, koos valeteadetega massi kohta, kuid mitte ükski isik, kelle ülesanne oli teostada järelevalvet, ei teinud midagi selle peatamiseks,“ ütles Park.

Park tõi suure hukkunute arvu põhjusena esile rannikuvalve struktuursed probleemid.

„Kui pärast õnnetust oleks toimunud viivitamatu ja proaktiivne päästeoperatsioon, oleksime me olnud võimelised hukkunute arvu vähendama,“ ütles Park.

Rannikuvalve päästeülesanded antakse üle loodavale eriolukordade agentuurile ning õnnetuste uurimine politseile.