Solvak viitas asjaolule, et uuringufirma Emor küsis hiljutises reitingu-uuringus küsimuse selle kohta, et kui homme oleksid riigikogu valimised, siis kelle nad valiks.

"Väga suur hulk inimesi hääletab aga EP ja riigikogu valimistel erinevalt (see kehtib ka laiemalt Euroopas). Tarandi fenomen eelmistel EP valimistel tõestas seda ilmekalt, sest paar aastat hiljem toimunud riigikogu valimistel me suurte erakondade karistamist ei näinud ehk teatud osa valijaid hoiab oma EP ja riigikogu valimise eelistuse selgelt lahus ja hääletab EP valimistel pigem emotsiooni ning riigikogu valmistel rohkem poliitika- ja teemadepõhiselt," leiab Solvak.

Emori uuringu tulemusi hinnates ütles teadur, et eks vahetult enne valimis tehtud küsitlused lähevad reeglina järjest täpsemaks valimistulemuste ennustamisel, sest siis on rohkematel inimestel valimiskampaania mõjul valikud kristalliseeruma hakanud.

"Huvitav on see, et Keskerakonna ja Reformierakonna puhul ennustavad viimased Emori andmed sisuliselt sama toetust nagu oli neil 2011.a. riigikogu valimistel. Reformil on vahe vaid 0.4 ja Keskil 0.7%. Valimiste vahelisel perioodil on alati toetuses palju kõikumist, kuid nüüd tundub, et jõujooned selle kahe erakonna vahel on ikka väga stabiilselt paigas. Tulemuste ennustamise osas on see aga problemaatiline." ütles Solvak.

Valitsusvahetus mõjus positiivselt Reformierakonnale – maikuus tõusid nad üle pooleteise aasta taas kõige populaarsemaks parteiks, selgus Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori üle-eestilisest uuringust.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Reformierakonnale oma hääle 29 protsenti valijatest. Kuu varem oli Reformierakonnal toetajaid 25 prostenti ning näiteks novembris 2013 vaid 18 protsenti. Populaarseim partei oli Reformierakond viimati novembris 2012, vahendasid ERR uudised.

Populaarsuselt teisel kohal on teine valitsuspartei Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 27-protsendilise toetusega. Kuu varasemaga võrreldes kaotasid sotsiaaldemokraadid toetust 1 protsendipunkti võrra.

Nii nagu aprillis, jäi ka mais Keskerakond populaarsuselt kolmandale kohale. Keskerakonda toetas mais 24 prostenti vastanutest, mis on kahe protsendipunkti võrra parem tulemus kui aprillis.

Valitsusest väljajäämine on märkimisväärselt kahandanud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetust. Mais oli IRL-il toetajaid 15 prostenti, mis on nelja protsendipunkti võrra vähem kui aprillis.