Kuni mai lõpuni on kõigil võimalik portaali "Eestimaa õpib ja tänab" kaudu esitada tunnustamiseks suurepäraseid kandidaate kümnes kategoorias: lasteaiaõpetaja, klassiõpetaja, põhikooliõpetaja, gümnaasiumiõpetaja, klassijuhataja, kutseõppeasutuse õpetaja, õppeasutuse juht, üldhariduse sõber, kutsehariduse sõber ja aasta tegu hariduses.

Üldhariduse ja kutsehariduse tunnustussüsteemi "Eestimaa õpib ja tänab" kaudu tõstetakse esile õpetajate ja koolijuhtide head tööd ning üksikisikute ja organisatsioonide tegevust hariduse toetamisel. Samuti on eesmärgiks heade kogemuste levitamine ning tehtu jagamine teistele koolidele üle Eesti.

Pärast kandidaatide esitamist alustavad juuni alguses parimatest parimate väljaselgitamiseks tööd maakondlikud komisjonid ja seejärel üleriigiline komisjon, kuhu kuuluvad lisaks HTM-ile ka haridustöötajate, lastevanemate, õpilaste ja omavalitsuste esindusorganisatsioonide esindajad.

Kogu ettevõtmine tipneb õpetajate päeval, 4. oktoobril toimuva Aasta Õpetaja galaga, mille korraldavad HTM ning Eesti haridustöötajate liit ning millest teeb otseülekande Eesti Televisioon.