Loomade pidamine toiduks pole võrreldav karusloomakasvatusega

"Selles jutus suurt loogikat küll ei ole. Üks asi on põllumajandusloomade pidamine, teine asi karusloomade pidamine, millest tulevad kasukad ainult kõige jõukamatele. Loom lihtsalt kasvatatakse üles ja tapetakse tema ilusa kasuka pärast. Neid kahte asja ühte patta panna ei ole õige. Karusnahakasvatus kui nišiharu ei anna mingit märkimisväärset panust keskkonna säästmisse ja see ei ole eluks ega jätkusuutlikuks majanduseks vajalik tegevus.

Ajaloolised viited pole ka tõesed. Inimesed ei hakanud koduloomi pidama mitte selle pärast, et metsas loomi enam ei jätkunud! Loomad kodustati selleks, et tagada stabiilne toidulaud ning et ei peaks iga kõhutäie pärast nii palju vaeva nägema ja metsas ringi lippama. Loomade pidamine toiduks on hoopis vanem tegevusala kui karusloomade pidamine kõige jõukama ühiskonnakihi luksusvajaduse rahuldamiseks," teab üks lugeja rääkida.

Keegi ei taha liha, piima ega mune ära keelata

"Ajuvaba sõnavõtt. Hale püüd esitada lapsik seisukoht, et näidata loomakaitsjaid kui äärmuslasi. Kõigepealt võiks ikka endale selgeks teha, mille eest seistakse. Keegi ei kavatse ära keelata ei liha, ei piima, ei munade tarbimist ega põllumajandusloomade kasvatamist. See, kui mõni on taimetoitlaseks hakanud - mis see teie asi on? Igaüks teab ise, kuidas oma elu elab.

Juuresoleval pildil on selgesti näha, kuidas need karusloomad kasvavad. Neid loomi kasvatatakse selleks, et rikkad prouad saaksid kallites kasukates uhkeldada, käekotikesi ja muid tilbendusi kanda. Mingist külma ilma riietusest ei ole siin juttugi. Need, kel kasukat reaalselt külma pärast vaja, ei jõua seda niikuinii osta.

Polaaruurijad ei kasuta kasukaid, sest need on ebapraktilised. Tšuktšid kasutavad, aga nemad ei osta seda butiigist, vaid kütivad ise ja õmblevad ise. Kasukat on vaja neil, kel seda tegelikult millekski muuks vaja ei ole kui edvistamiseks ja uhkeldamiseks - et maasturist kaubamajja kõndida. Selleks ei pea kümned tuhanded loomad piinlema ja surema, et mingil proual on elust väärastunud arusaamad, madal enesehinnang ja paraku palju raha.

On igati tänuväärne, kui keegi julgeb seista nende eest, kes ise enda eest seista ei saa," arvab teine.

Küsimus on tingimustes

"Labane demagoogitsemine sel karusloomakasvatajal. Küsimus on ju loomapidamistingimustes, mitte selles, et nahka ei tohi kanda ja liha ei tohi süüa. Vaata, kus ja kuidas su loomad elavad ning millest nende elu koosneb, ja siis tule räägi uuesti," põrutab kolmas