Lembergs ütles uudisteagentuurile LETA, et NATO meremeeste käitumine diskrediteerib Läti elanike silmis kogu allianssi, vahendab Läti Delfi.

„NATO meremehed pidasid ennast Ventspilsis sea moodi üleval, ignoreerisid Läti seadusi ja omavalitsuse reegleid. Olles end purju joonud, rahuldasid nad oma loomulikke vajadusi avalikes kohtades ja vitriinidele, oksendasid, tarbisid avalikult alkoholi, mis ei ole lubatud. Samuti murdsid nad peenardest lilli, et kinkida neid prostituutidele,“ ütles linnapea Lembergs.

Kommenteerides seda, et mõned meremehed said vigastusi, ütles Lembergs, et ilmselt kaitsesid kohalikud mehed naisi välismaalaste omavoli eest.

Pärast NATO laevade Ventspilsi külastamist võeti administratiivvastutusele kaks korda rohkem inimesi kui linna oma pidustuste ajal, kui Ventspilsi külastas 150 korda rohkem inimesi.

NATO laevad külastasid Ventspilsi rahvusvaheliste miinitõrjeõppuste Open Spirit 2014 raames eelmise nädala lõpus. Pühapäeva hommikul toodi raske pea- ja muude vigastustega haiglasse 21-aastane Hollandi meremees. Praegu on tema seisund raske, kuid stabiilne. Hollandlasel tekkis konflikt ühe lõbustusasutuse juures.

NATO sõdurid ei paistunud silma aga mitte ainult Ventspilsis. Läti politsei Riia regionaalvalitsuse pressiteenistuse teatel kaklesid nad ka Riia taksojuhtidega.

Politsei teatel õiendas neli USA kodanikku 25. aprilli hommikul arveid taksojuhtidega. Ühel ameeriklasel löödi nägu lõhki.

Mida ameeriklased Lätis tegid, pole seni teada. On teada, et aprillis saabus Lätti USA armee üksusi, mis võtsid osa õppustest Operation Summer Shield XI. Aprilli lõpus saabus Lätti ka 150 USA sõjaväelast, kes jäävad sinna selle aasta lõpuni.