Mupo kontrolörid kontrollivad päevas umbes 800 kuni 1000 inimest, neist keskmiselt 30l ei ole ette näidata sõiduõigust tõendavat dokumenti.

Valideerimata kaardiga sõidab aga kontrollitutest umbes 50-60 inimest, kellele piletikontroll ei ole siiani karistust määranud, küll aga on selgitanud valideerimise vajalikkust.

Pooleaastane periood on olnud piisavalt pikk aeg, et ära harjuda valideerimise kohustusega. Nüüd tuletab mupo veelkordselt kõigile tasuta transpordi õigust kasutavatele tallinlastele meelde, et ühistransporti sisenedes tuleb valideerida oma roheline kaart ning hoida käepärast oma ID kaart või muu pildiga isikut tõendav dokument.

Üle 65 aasta vanustel inimestel ei ole ühiskaarti vaja valideerida. Valideerimisel tasub olla tähelepanelik ja jälgida, et validaator on kaardi tuvastanud ning registreerinud. Selleks tuleb kaardi viibutamisel validaatori ekraani ees ära oodata häälesignaal ning vilkuv roheline tulemärguanne.

Amet tuletab ühistransporti kasutavatele inimestele meelde, et vastavalt Riigikohtu otsusele 16. detsembrist 2013 on Tallinnas tasuta ühistranspordi kasutajatel kohustus oma sõit isikustatud ühiskaardiga valideerida.

Riigikohtu otsus tühistas sellega varasema, 12. juunil 2013 tehtud maakohtu otsuse. Riigikohus leidis, et seadus ütleb selgelt, et tasuta sõidu õiguse saamiseks on isikul, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Tallinnas, kohustus igal ühissõidukisse sisenemisel sõit isikustatud e-kaardiga valideerida.

Amet meenutas ka, et valideerimata ühiskaardi tõttu 16 eurot trahvi saanud tallinlanna jäi riigikohtus munitsipaalpolitsei vastu kaotajaks. Vahejuhtum toimus 2013. aasta veebruaris, mil Tallinna elanik Monika sõitis trammiga ja esitas piletikontrolörile ID-kaardi ja isikustatud ühiskaardi, mis oli valideerimata.

Õpilased ja üliõpilased saavad alates 2013. aasta 1. jaanuarist Tallinna ja Harjumaa ühtses ühistranspordi piletisüsteemis kasutada sõitude registreerimiseks ja sõiduõiguse tõendamiseks kõiki puutevaba kiibiga rahvusvahelisi ISIC kaarte.

Sõitjatel, kellel puudub Tallinna elanike registrisse tehtud sissekanne, tuleb oma sõidu eest tasuda. Selleks on võimalik osta bussijuhilt ühekordne sõidupilet või kanda ühiskaardile piisav rahasumma, millest validaator igal sõidukorral sõidupileti maksumuse lahutab.