Orbán, kelle parlament pärast eelmise kuu suurt valimisvõitu taas peaministriks kinnitas, kuulutas, et etnilised ungarlased toetavad tema rahvuse ühendamise poliitikat üle piiride, vahendab Reuters.

Orbáni eelmine valitsus andis naaberriikide etnilistele ungarlastele varsti pärast 2010. aastal võimule saamist Ungari kodakondsuse.

„Me peame ungari küsimust Euroopa küsimuseks,“ ütles Orbán oma esimeses kõnes parlamendi ees pärast tagasivalimist. „Karpaatia basseinis elavatel ungarlastel on õigus topeltkodakondsusele, on õigus kogukondlikele õigustele ja ka autonoomiale.“

Paljud ungarlased peavad 1920. aasta Trianoni rahulepingut rahvuslikuks tragöödiaks, sest riik kaotas kaks kolmandikku oma territooriumist ning miljonid etnilised ungarlased jäid elama praeguste Rumeenia, Slovakkia, Ukraina ja Serbia territooriumidele.

Orbán on võitnud populaarsust kodus, tegeldes naaberriikide ungarlaste asjadega. Aprillikuistel parlamendivalimistel oli neil esimest korda võimalus hääletada.

Siiski pole Orbán kunagi rääkinud nende territooriumide ühendamisest Ungariga.

Laupäeval ütles Orbán, et etniliste ungarlaste küsimus on eriti päevakorral seoses olukorraga Ukrainas, kus elab umbes 200 000 etnilist ungarlast, kellel on õigus Ungari kodakondsusele.

„See on meie selge ootus uuelt Ukrainalt, mis nüüb kuju võtab,“ ütles Orbán.

Orbán ütles, et Ungari on ja jääb ilma kahtluseta NATO ja Euroopa Liidu liikmeks, kuid oma tingimustel.

„Me oleme nende alliansside liikmed, mitte pantvangid,“ ütles Orbán. „Me tahame Euroopat, mis austab oma juuri, austab kristlust ja suhtub piisava austusega ka eraldi rahvustesse.“