Firma G4S tulevased vetelpäästjad harjutasid täna Õismäe ujulas peagi algavaks suvehooajaks. Nende juhi Henry Seemeli sõnul võiksid aga tegelikult kõik inimesed paremini ujumist osata.

"Kahjuks me ikka ei oska piisaval määral ujuda, me ikka upume suvel ja seega on vaja inimesi, kes aitavad õigel ajal õiges kohas olles inimesi kas füüsiliselt siis veest välja tuua või piisab vahel ka heast nõust," ütles Seemel Delfile.

"See ei ole enam prioriteet riiklikul tasemel, et osata ujuda, aga ta võiks olla. Inimene või noor, kes lõpetab gümnaasiumi, tal on teatud emakeel, matemaatika, aga võiks olla ka ujumiseksam. Siis me ütleks, et kõik kes lõpetavad gümnaasiumi, on ujujad ning tegelikult on see ju eluliselt tähtis.

Seemeli sõnul innustab inimesi vetelpäästjateks hakkama seniajani kunagine menusari "Rannavalve" (Baywatch) ning rannavalvuriteks tahtjaid on iga aasta palju. "Me aga eeldame, et see, kes vetepäästeks saab, oskab juba ujuda, mitte me ei pea teda õpetama hakkama," lisas Seemel.

Rannavalvurite juhi sõnul tehti täna basseinitreeningut, kuid eelmisel nädalal said peatselt randades korda tagama hakkavad vetepäästekandidaadid ülevaate esmaabist, psühholoogiast ja rannavalve teooriapoolest.

Kandidaatide õpe saab läbi 12 juunil meres toimuval suurõppusega.