Kohus tunnistas Stanislav Linderi (23) ja Deniss Sažini (28) süüdi suures koguses fentanüüli ebaseaduslikus käitlemises suure varalise kasu saamiseks, võltsitud dokumentide kasutamises ja valeandmete esitamises ning Linderi veel tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus omandamises ja hoidmises, vahendas ERRi uudisteportaal.

Kohus karistas Linderit 11 aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistusega ning Sažinit üheksa aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistusega.

Kohus konfiskeeris Linderilt sularaha 4555 eurot, kaks BMW-d ning Sažinilt 13 779,72 eurot ja 80 Läti latti ja sõiduauto Audi A8.

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis mullu märtsis kohtusse kriminaalasja, milles astuvad kohtu ette suure koguse fentanüüliga tabatud mehed. Kogus oli politseinike sõnul nii suur, et sellest piisab terve Tallinna suuruse linna elanikele narkojoobe tekitamiseks

Prokuratuur esitas 23-aastasele Stanislavile ja 28-aastasele Denissile süüdistuse suure koguse narkootilise aine fentanüüli ebaseaduslikus käitlemises suure varalise kasu saamise eesmärgil, võltsitud dokumentide kasutamises ja valeandmete esitamises.

Süüdistuse kohaselt hankisid Stanislav ja Deniss alates 2012. aasta juulist kuni mullu septembrini suures koguses sünteetilist heroiini ehk fentanüüli sisaldavat pulbrit. Fentanüül on heroiinist sadu kordi kangem narkootikum, mille puhul piisab narkojoobe tekitamiseks ühele inimesele kõigest 0,13 milligrammist. Stanislav ja Deniss käitlesid fentanüüli koguses, millest piisaks pea terve Tallinna suuruse linna elanikele narkojoobe tekitamiseks.

Põhja prefektuuri narkopolitsei pidas Stanislavi ja Denissi kahtlustatavatena kinni mullu 16. septembril Tallinnas. Stanislavi elukoha ja keldriboksi läbiotsimisel leidsid politseinikud ka ebaseadusliku püstoli ja sellele mõeldud laskemoona. Kohus võttis varem kriminaalkorras karistatud mehed prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Kriminaalasja eeluurimisel selgus, et Denissi ja Stanislavi on alust süüdistada ka võltsitud dokumentide kasutamises ja ametiasutusele valeandmete esitamises. Nimelt esitasid mehed kriminaaltulu varjamiseks maanteeametile võltsitud ostu-müügilepingud ja volitused, mille kohaselt nad müüsid oma sõiduautod pereliikmetele ja vormistasid ennast nende kasutajateks.

Fentanüül on heroiinist sadu kordi kangem narkootikum, mille puhul piisab narkojoobe tekitamiseks ühele inimesele kõigest 0,13 milligrammist fentanüülist.