„Venelased on NATO selgelt vastaseks kuulutanud, niisiis peame meie hakkama vaatlema Venemaad mitte enam partneri, vaid rohkem vastase kui partnerina,“ ütles Vershbow Associated Pressi vahendusel.

Vershbow' sõnul on Krimmi annekteerimine Venemaa poolt ja ilmne rahutuste manipuleerimine Ida-Ukrainas NATO-Vene suhteid fundamentaalselt muutnud.

Kesk-Euroopas on meil selgelt kaks erinevat nägemust, milline Euroopa julgeolek peaks olema,“ ütles Vershbow, kes on endine USA diplomaat ja kunagine Pentagoni ametnik. „Me kaitseme endiselt Venemaa naabrite suveräänsust ja valikuvabadust ning Venemaa püüab selgelt taaskehtestada hegemooniat ja piirata nende suveräänsust vene maailma kaitsmise kattevarju all.“

NATO katkestas aprillis kogu praktilise tsiviil- ja sõjalise koostöö Venemaaga, kuigi Venemaa on säilitanud oma diplomaatilise missiooni NATO juures, mis loodi 1998. aastal.

Vershbow ütles, et 65 aastat tagasi Nõukogude Liidu vastase kaitsevallina loodud NATO kaalub uusi kaitsemeetmeid, et heidutada Venemaad eemale agressioonist NATO liikmete vastu tema piiril, näiteks Balti riikide vastu.

„Me tahame olla kindlad, et me saame neile riikidele väga kiiresti appi tulla, kui on mingisugune isegi kaudne oht, enne seda kui mingeid fakte tandril on võimalik kindlaks teha,“ ütles Vershbow.

Et seda teha, peavad NATO liikmesriigid lühendama oma vägede reageerimisaega.

NATO võimalike sammude hulgas on suuremate liitlaste lahingujõudude paigutamine Ida-Euroopasse, kas alaliselt või rotatsiooni alusel.

Esialgu võetakse selliseid kaitsemeetmeid tarvitusele ilma NATO 1997. aasta poliitilist lubadust rikkumata. NATO teatas siis, et ei paiguta uute liikmesriikide territooriumile tuumarelvi ega märkimisväärsel arvul lahinguvägesid. Moskva lubas omalt poolt austada teiste riikide territoriaalset terviklikkust.

Vershbow väitis, et Venemaa on seda kokkulepet omalt poolt rikkunud oma tegevusega Ukrainas ning NATO-l on õigus 1997. aastal võetud kohustusest loobuda ning paigutada suuremad väeüksused Poolasse või teistesse Ida-Euroopa liikmesriikidesse. NATO liikmesriikide juhid arutavad seda küsimust Vershbow' sõnul suve jooksul ning septembris Walesis toimuval tippkohtumisel.