„Ta on vaba, aga viibib endiselt Slovjanskis. Ta vabastati, sest tal on diabeet. Me ei kavatse kedagi teist vabastada,“ ütles Horoševa Aftonbladetile.

57-aastane Johansson vabastati Horoševa sõnul pühapäeval kella 18 ajal.

„Talle pakutakse abi Slovjanskist minema saamiseks. Ta on vaba mees,“ ütles Horoševa.

Horoševa sõnul eskordivad separatistid või omakaitselased, nagu tema eelistab neid nimetada, rootslast. Seda tehtavat tema julgeoleku kaalutlustel.

„Ta sõidab salajasse kohta, kus ta käib duši all ja seab ennast korda,“ ütles Horoševa lähemalt täpsustamata.

Rootsi kaitsejõud kinnitasid oma veebilehel, et Rootsi vaatleja on vabastatud ning ta on olnud peastaabiga kontaktis ja seda kinnitanud.

Rootsi välisminister Carl Bildt kirjutas Twitteris, et on Rootsi majoriga pärast vabastamist rääkinud.

„Üks paremaid telefonikõnesid pika aja jooksul – meie just vabastatud OSCE vaatlejaga. Aitäh kõigile, kes kaasa aitasid,“ kirjutas Bildt.

Bildt ei taha vabastamist rohkem kommenteerida, võttes arvesse, et OSCE meeskonna seitset ülejäänud ohvitseri hoitakse endiselt vangis, teatas Bildti pressiesindaja.

OSCE pressiesindaja Tatjana Bajeva sõnul on Johansson koos OSCE esindajatega.

„Me võime kinnitada, et OSCE meeskond, mis pidas päeval Slovjanskis läbirääkimisi vangistatud sõjaliste inspektorite vabastamise üle, lahkus piirkonnast koos Rootsi kodanikuga, kellel oli vaja ravimeid võtta. Meeskond jätkab oma jõupingutusi, et saavutada ka teiste sõjaliste inspektorite vabastamine,“ ütles Bajeva Aftonbladetile.

Thomas Johanssoni võtsid reedel kinni relvastatud maskides mehed. Ülejäänud ohvitserid meeskonnas on Saksamaalt, Tšehhist, Poolast, Šveitsist ja Taanist. Samas bussis oli veel viis ukrainlast.

Niinimetatud Donetski rahvavabariigi juht on öelnud, et vaatlejad vabastatakse ainult vangide vahetamise kaudu.