Mereväe ülema mereväekapten Sten Sepperi sõnul on NATO miinitõrjeeskaadri regiooni saatmine tugev sõnum ja annab olulise panuse julgeoleku parendamisel. "Peame arvestama, et otsest julgeolekuohtu Balti riikidele ja Poolale hetkel ei ole. Miinitõrjekaadri tegevus annab alliansile parema pildi Läänemerel toimuvast ning võimaldab NATO-l kiiresti reageerida juhul kui selleks peaks tekkima vajadus," lisas Sepper. Mereväe ülema sõnul on eskaadri ülesandeks eelkõige laevateede lahti hoidmine juhul kui NATO-l peaks tekkima vajadus täiendavate üksuste siirmiseks Balti riikidesse ja Poolasse," teatas kaitsevägi.

Lisaks Ämari lennubaasi aktiveerimisele ja hävitajate saatmisele otsustas Põhja-Atlandi Nõukogu eelmisel nädalal saata regiooni miinitõrjeeskaadri. NATO Euroopa vägede ülema kindral Philip Breedlove sõnul on eskaadri saatmine regiooni osa meetmest, mida allianss maa-, mere- ja õhuväe kohaloleku suurendamiseks ette võtab. Breedlove märkis, et NATO on valmis astuma täiendavaid samme kui selleks peaks tekkima vajadus.

Miinitõrjeeskaadri ülem on Norra kaptenleitnant Eirik Otterbu ning lipulaevaks Norra mereväe alus Valkyrien. Lisaks kuuluvad üksusesse Taani miinijahtija Makkum, Belgia miinijahtija Bellis, Norra miinitraaler Otra ja Eesti miinijahtija Admiral Cowan. Eesti mereväe lipulaeva Admiral Cowani ligi neljakümne-liikmelist meeskonda juhib komandör vanemleitnant Gert Soomsalu, kelle alluvusse kuulub teiste hulgas ka kümme ajateenijat.
Miinitõrjeeskaader viib läbi üksusesisest väljaõpet ning osaleb mitmel miinitõrjeoperatsioonil, sealhulgas sel aastal Lätis aset leidval operatsioonil Open Spirit.

NATO 1. miinitõrjeeskaader on üks kahest NATO reageerimisjõududesse alaliselt kuuluvast miinitõrjeüksusest, mille koosseis roteerub pidevalt. Valmisoleku treenimiseks viib eeskaader läbi regulaarseid miinitõrjeõppuseid ja -operatsioone.