Päästeameti teatel on kolmapäeval piirivalvelennuki tuvastatud reostuslaigud on jõudnud rannikule. Kahe viimase päeva jooksul on kohapeal käinud olukorda hindamas ja reostuse ulatust täpsustamas päästeameti ja keskkonnainspektsiooni esindajad.

Reostus paikneb hajusalt rannikul erinevates kohtades, Tilgu sadama ümbruses, Tabasalu ja Kakumäe rannas.

Rannikureostust hakkavad koristama päästjad, töid juhib päästeameti Põhja päästekeskus, kaasatud on ka Reservpäästerühm.

Kaldalt koristatakse reostus käsitsi kellu ja ämbriga. Reostuse korjel keskendutakse masuudi tükkide korjele, kividelt kraabitakse suurem reostus eesmärgiga vähendada või vältida ohtu elusloodusele.

Korjetööd katkestatakse kui soojadest ilmadest tingitud kulupõlenguid on väga palju ja päästjad peavad reageerima tulekustutustöödele. Tulekahju kujutab endast ohtu inimeste elule ja tervisele ning tekitab suurt kahju keskkonnale, siis reageerivad päästjad esmajärjekorras tulekahjudele.

Nädal tagasi 12. aprilli õhtul lekkis Eesti looderannikul punkerdamise käigus merre raskekütteõli. Olemasoleva info järgi valgus laevatekile umbes 400 liitrit kütust, millest osa voolas ka vette.

Kuna reostuse leviku takistamiseks paigaldati kohe poomid ning veest korjati kokku 1,2 tonni vee ja masuudi segu, oli alust arvata, et reostuse laialikandumine õnnestus ära hoida. Esmaspäeva hommikul tehtud vaatluslennul meres reostust ei tuvastatud, kuid kolmapäeval tuvastas piirivalvelennuk reostuslaigud.