Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut kutsus alguses kokku erakorralise istungi, et menetleda järjekordset avaldust, millega volikogu opositsioonierakonnad tahavad avaldada umbusaldust Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele.

Hiljem teatas aga Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut, et tühistab erakorralise istungi, mille ta oli paar tundi varem 2. maiks kokku kutsunud.

Volikogu pidanuks arutama opositsiooni esitatud umbusaldusavaldust linnapeale, aga avalduse sisuga tutvumisel leidis Vitsut, et see ei vasta seaduses sätestatud tingimustele. Nimelt seab kohaliku omavalitsuse korralduse seadus (KOKS) piirangu korduva umbusalduse algatamiseks: samale isikule ei saa samal põhjusel esitada umbusaldust sagedamini kui kolme kuu tagant.

„Esmane tutvumine täna esitatud eelnõuga näitas, et selles toodud põhjus umbusalduse avaldamiseks on sama kui 25. märtsil hääletusel olnud umbusaldusel,“ ütles volikogu esimees.

Lõpliku hinnangu eelnõu vastavuse kohta KOKS-ile annavad Vitsuti sõnul mõne päeva jooksul juristid, aga 2. maiks määratud erakorraline istung ta tühistas.

Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni liikme Tarmo Kruusimäe sõnul on Keskerakond hakanud igal võimalusel vältima olukorda, kus keskfraktsioon koguneb istungile ning avaldab seisukohta linnapea umbusalduse suhtes.

„Kui varasemalt on keskerakondliku linnavalitsuse liikmed tulnud – rind uhkelt ees – volikogu ette, avaldanud oma seisukohad ning rõõmustanud, kui Keskerakond neid taaskord ühehäälselt toetada otsustab, on selline praktika linnapea puhul unustatud,“ tõdes volinik.

„Eelmine umbusaldusavaldus möödus ilma linnapeata, kes oli ootamatult just sel päeval otsustanud puhkusele minna,“ ütles Kruusimäe. „Samuti ei olnud kohale lubatud ainsatki keskerakondlast, et keegi arusaamatusest või ootamatult tekkinud isikliku arvamuse tõttu umbusalduse poolt ei hääletaks.“

„Sel korral poetakse seaduspunkti taha, väites, et eelmise umbusalduse põhjendus - maksumaksja rahaga isiklike reiside eest tasumine – on sama, mis seekordne põhjendus, milleks oli agressorriigi avalik toetamine,“ nentis Kruusimäe.

„Hirmude põhjendusi ei tule kaugelt otsida,“ sõnas Kruusimäe. „Linnapea teab, et ka linnavolikogu liikmed on suures osas sama meelt Eesti Vabariigi ja ülejäänud demokraatliku läänemaailmaga ning mõistavad hukka linnapea hiljutised sõnavõtud. Nägime ju ise, et linnapea selja taga otsustas ka linnavalitsus meeri sõnadele vastupidiselt Riigikogu avaldust toetada.“

Kruusimäe sõnul ei ole kahtlust, et tänane linnapea ei sobi Eesti Vabariigi pealinna juhtima ning opositsioon teeb kõik, et lõpetada kaootiline linnajuhtimine.

Eelolev istung oleks tänavu juba kolmas erakorraline istung, kus arutusel umbusaldusavaldus. Nii linnapea Edgar Savisaare kui abilinnapea Mihhail Kõlvarti suhtes esitatud varasemad avaldused ei leidnud toetust.