Turtšõnovi sõnul kordab olukord Ukraina idaosas, eriti Donetski ja Luhanski oblastites täielikult seda stsenaariumi, mille Vene Föderatsioon mängis välja Krimmis, vahendab UNIAN.

„Vene Föderatsioon saadab meie riigi idaossa eriüksusi, mis hõivavad relvajõul administratiivhooneid ning seavad oma tegevusega ohtu sadade tuhandete meie kodanike elud,“ ütles Turtšõnov ning selgitas, et olukord erineb sellest, mis oli Krimmis, sest enamik elanikkonnast ei taha separatiste toetada.

Turtšõnov teatas, et nüüd on alanud suuremõõduline terrorismivastane operatsioon, et kaitsta riigi tsiviilelanikkonda.

„Ukraina kodanikud paluvad võimudel kaitsta neid terrorismi ja relvastatud kurjategijate eest. Me ei saa jätta oma kodanikke üksi silmitsi relvastatud terroristidega, kes ohustavad nende elu ja tervist ning üritavad riigi tükkideks lõhkuda,“ ütles Turtšõnov.

Turtšõnov märkis, et võimud võtavad tarvitusele meetmed, mis peaksid olukorra regioonis stabiliseerima.

„Jutt käib territoriaalsete kogukondade volituste olulisest laiendamisest, täidesaatvate võimuorganite moodustamisest kohalike nõukogude poolt ning regioonide majandusliku ja rahandusliku iseseisvuse laiendamisest,“ teatas Turtšõnov.

Võimud on Turtšõnovi sõnul valmis tegema avalikkuse esindajatega koostööd kõigis Ukraina regioonides, et pidada kõigiga konstruktiivset dialoogi, kuid terrorismile ja Vene agressioonile seistakse vastu.

Et ülemaailmne avalikkus kinnitaks Ukraina korrakaitsjate ja sõjaväelaste tegevuse õiguspärasust terrorismivastase operatsiooni käigus, tegi Turtšõnov Ban Ki-moonile ettepaneku korraldada ühine operatsioon ÜRO rahuvalvejõududega.

„Me ei ole vastu ja tervitame seda, kui teie abil korraldataks ühine terrorismivastane operatsioon idas. Spetsialistid ja vaatlejad võivad siis ise kinnitada meie tegevuse legitiimsust ja õiguspärasust,“ ütles Turtšõnov.

Ban Ki-moon ütles, et Ukraina võimud on astunud samme, mis on olnud vajalikud olukorra reguleerimiseks Ukrainas tervikuna ning eriti idas ja lõunas.

„Tahan väljandada oma täielikku toetust nii teile isiklikult kui ka Ukraina rahvale. Te võite täielikult arvestada ÜRO kui partneriga. Ma teen kõik minust oleneva, et olukord laheneks võimalikult kiiresti rahumeelsel teel,“ ütles ÜRO peasekretär.