Üks Slovjanski elanik kutsus Reutersile intervjuud andes Venemaad neile appi. "Me oleme Slovjanski linna elanikud, Donetski regioonis. Rahvuslikud julgeolekujõud on siia tulemas, siin oli juba tulevahetus hommikul. Meil ei ole midagi varjata," ütles elanik samal ajal endalt maski eemaldades. Linnaelanik lisas, et Putin lubas neid kaitsta ja palus seega tal tulla neile appi.

Teine Slovjanski elanik, Irina ütles aga telekanalile, et nad on kohaliku võimu vastu, kuid nad ei taha sõda. "Me tahame lihtsalt rääkida keelt... see on meie keel, me ei taha, et meid sunnitakse ukraina keelt rääkima. Me vajame referendumit, me oleme föderalismi poolt," ütles naine.

Videost oli veel lisaks näha, kuidas aktivistid käisid ringi relvastatult ja valvasid kohalikku politseijaoskonda, mis hiljuti üle võeti. Õhus aga tiirutasid sõjaväe kopterid.

Ukraina ajutine siseminister Arsen Avakov ütles laupäeva hommikul, et alustatakse "terrorismivastase operatsiooniga", mille eesmärgiks on administratiivhoonete tagasivõtmine venemeelsetelt "terroristidelt", kirjutab kohalik telekanal TV5.

Avakovi sõnul alustatakse operatsiooni Slavjanskist, kus "relvastatud mehed lapilistes kaitsevärvi rõivastes hõivasid laupäeval miilitsahoone". Tema sõnul saab vastusamm olema eriti karm, kuna "tegemist pole meeleavaldajatega".

"Kõigil tsiviilisikutel tuleks kesklinnast lahkuda - jääge siseruumidesse ja ärge minge akende lähedale," hoiatas siseminister avalduses kohalikke elanikke.

Venemaa on nimetanud Ukraina terrorismivastast operatsiooni kriminaalseks ning sõjaliseks aktiks.