"Eesti naise keskmine tunnipalk on 30 protsenti protsenti väiksem kui mehe vastav näitaja, kusjuures Euroopa vastav keskmine näitaja on 16,4 protsenti. Mitte kusagil mujal Euroopas ei ole meeste ja naiste palgalõhe nii suur," ütles konverentsi üks peaesinejatest, Riigikogu liige Marianne Mikko.

"Euroopa Komisjon on korduvalt juhtinud Eesti valitsuse tähelepanu soolise palgalõhe vähendamisele. Arutame konverentsil võimalusi, kuidas riiklikul ja ka töötaja tasemel on võimalik palgalõhet vähendada ja kuidas sellest tervel ühiskonnal tulu tõuseb," lisas Mikko.

Konverentsi juhatab sisse Euroopa naisteorganisatsiooni PES Women president Zita Gurmai Ungarist, palgalõhe vähendamise ning naiste ühiskonnaelus võrdsema esindatuse kavast räägivad Riigikogu liige
Marianne Mikko ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser.

Ettekannetele järgnevad paneeldiskussioonid. Palgalõhe paneeli juhatab reklaamiettevõtja Marek Reinaas, osalevad haridustöötajate liidu esimees Reemo Voltri, Euroopa Parlamendi liige Siiri Oviir, Tea kirjastuse juht Silva Tomingas ning Eesti Õdede Liidu president Ester Öpik. Naiste töö- ja pereelu ühildamise vestlusringi juhatab ajakirjanik , kolumnist ja kirjanik Manona Paris, osalevad Teeme Ära globaalne turundusjuh Anneli Ohvril, ajakirjanik Kristel Kossar, kunstnik ja feminist Fideelia-Signe Roots ja TÜ sotsioloog Peeter Vihma. Arutelu, kas võrdõiguslikkus tapab seksi, modereerib Eesti Päevalehe ajakirjanik Krister Paris, osalevad näitleja ja lavastaja Merle Jääger, TÜ Kliinikumi Meestekliiniku arst Kristjan Pomm, kasvatusteadlane Tiiu Kuurme ja naisajaloo uurija Evelin Tamm.

"Soolist palgalõhet on kõige jõulisemalt asunud vähendama Belgia. Euroopa Liidu võrdse palga päeva mõte tuligi Belgia sotsiaaldemokraatlike naiste ühendusest Zij-Kant 10 aastat tagasi, üle Euroopa Liidu tähistatakse seda neljandat korda. Eestis oleme probleemi avalikustamise ja lahenduste otsimisega tegelnud sama kaua nagu Euroopas, aga töö näib lõputu," lisas Marianne Mikko.

Võrdse palga päev (inglise keeles EPD - Equal Pay Day) näitab lisatööpäevade arvu, mis naistel tuleks sel aastal teha, et saada meeste eelmise aasta sissetulekutega võrdne palk. Teisisõnu annab võrdse palga päev annab teada, kui palju naistel tuleb rohkem tööd teha, et teenida sama palju kui mehed ühe aasta jooksul.