ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooniprojekt, mille kohaselt peaks 12 000 rahuvalvajast koosnev maailmaorganisatsiooni rahuvalvemissioon sinna sügisel saabuma, on Kitcheneri sõnul pealinna elanike seas tervitatav.

"Banguisse on vaja sinikiivreid (ÜRO rahuvalvajad -toim), sest me oleme praegu kõvasti kannatanud, on olnud palju tapmisi," rääkis kohalik elanik Fredith Aya. "Kõikjal on hukkunuid," kirjeldas Aya toimuvat.

Riik hakkas kokku kukkuma juba enam kui aasta tagasi, kui võimupositsiooni haaras muslimivähemust esindav relvastatud grupeering Seleka. Nende toime pandud kristlaste vastased vägivallateod kutsusid omakorda neid omakaitseks organiseeruma ja kõikjal riigis moodustusid nn Anti-Balaka rühmitused.

Usugrupid hakkasid möödunud detsembris pärast Seleka võimult tõrjumist veriselt arveid klaarima. See on nüüdseks isegi ÜRO tunnistusel viinud riigis etnilise puhastuseni. Hukkunud on tuhandeid inimesi, põgenenud ligi miljon.

"Iga päev ja iga öö, nii siin kui seal, toimuvad tapmised, kõikides rajoonides, igal pool," rääkis Reutersile hetkel Banguis õppiv Mati Nidee Raoul.

Rahuvalvajad jäävad anarhiale alla

Kolmapäeval saabusid pealinna Banguisse esimesed 55 Prantsusmaa sõdurit, kes kujutavad endast riiki suunduva EL-i rahutagamismissiooni ettevalmistavat rühma. Umbes tuhandeliikmelise missiooni koosseisus peaks sinna peagi minema ka 35-meheline Eesti kaitseväe üksus.

Samal ajal sai Banguis juba viibiv 2000-liikmeline Prantsusmaa missioon tunda konflikti tõsidust, kui kaks sõdurit said linnas patrullides jalust haavata. Missiooni esindaja rääkis Reutersile, et sõdurite pihta viskas granaadi mees, kellelt patrull oli nõudnud enda relvitustamist.

ÜRO väitel on Prantsuse ja Aafrika Liidu sõjajõud anarhiale alla jäämas.