Parastada pole siin muidugi midagi. Õnneks nüüd, pärast Krimmi annekteerimist, hakkab ka Lääne poliitikutele kohale jõudma arusaamine, et Kremli sõnad ja teod ei pea üldse seotud olema. Meenutame kasvõi väitlust teemal, kas Krimmis tegutsevad laigulistes mundrites Venemaa sõjaväelased või „kohalikud elanikud". Üks internetis leviv karikatuur kujutab president Putinit, kes räägib itsitavale peaminister Medvedjevile: „Ja siis... ja siis ma ütlesin neile, et tegu on „kohalike elanikega! Ha-ha-haa!" Tõesti väga „naljakas", aga - nii see ju oli.

Kontidesse kasvanud umbusk Kremli vastu ei ole vaimses mõttes tervislik, sest see ei lase vähemalt teatud osa maailmast vaadata ilma umbusu filtrita. Kuid teisest küljest - niimoodi jääb pettumusi palju vähemaks. Mulle tundub, et see ajalooline ridade vahelt lugemise oskus aitab eestlastel, kes nõukogude aega mäletavad, Kremli sepitsusi läbi näha ja propagandavõrkudesse mitte takerduda. Sest midagi põhimõtteliselt uut ei ole Lenini-Stalini ajast nõukogude klassikalises desinformatsioonis välja mõeldud, mis sest, et vahendid on internetiajastu moodsaimad. Me oleme seda kõike juba näinud ja teist korda enam ei lollita.

Aga kaastunne tuleb peale, kui Kremli desinformatsiooni ohvriks satuvad näiteks soomlased. Nad pole ju jultunud ideoloogilise valega harjunud ja suhtuvad usaldavalt ka seal, kus eestlane juba ammu äratundvalt õlgu oleks kehitanud.

Viimastel nädalatel on soomlasi kummitanud Kremli poolt üles seatud ingliskeelne libalehekülg internetis, mille nimi on Finnbay. Finnbay avaldas väljamõeldud uudise sellest, nagu ei ühineks Soome Euroopa Liidu sanktsioonidega Venemaa vastu, kuna nad on ise väga tihedalt Venemaaga seotud. Ajakirjandus korjas teate üles. Soome välisministeerium lükkas selle väite küll ümber, siis sekkus omakorda Venemaa välisministeerium.

Tegu oli üsna primitiivse pettemanöövriga infosõja käigus, kuid tänu soomlaste kõrgele usalduslävele meedia vastu tekitas see palju segadust. Seejärel hakkasid Soome ajakirjanikud Finnbay tausta uurima ja selgus, et ettevõtte avalik aadress, nagu ka paljud muud andmed, on valed, samuti on Finnbay üks koostööpartner, Novosti Helsinki-nimeline väljaanne saanud tugiraha Venemaalt.

Kuid Finnbay libauudiseid on juba kasutanud NBC Ameerikast, Business Insider Australia ja France24 võrguväljaanne. Valeteave levib. Parajasti uurib Finnbay tausta Soome välisministeerium, Soome välisminister aga nimetas Finnbayd Twitteris otsesõnu „valekoduleheks".

Jah, midagi uut selles pole. Tüüpiline nõukogulik desinformatsioon. Nüüd tuleb ajakirjanikel sellist oskusteavet targasti kasutada ja... mitte joosta tormi mõnele Ida-Virumaa talule, mis ennast internetis „sõltumatuks rahvavabariigiks" kuulutab.