„See on jõud, mis on väga võimekas, kõrgel valmisolekutasemel ning, nagu me oleme illustreerinud piltide abil, asub lähedal teedele ja kommunikatsiooniliinidele,“ ütles Briti brigadir Gary Deakin pressikonverentsil NATO peakorteris Monsis, vahendab Reuters. „Sellel on ressursse, et olla võimeline tungima kiiresti Ukrainasse sisse, kui nii teha kästakse.“

Kui Venemaa poliitiline juhtkond võtaks vastu otsuse saata väed Ukrainasse, võiksid esimesed Vene väed siseneda 12 tunni jooksul.

NATO on märganud Vene jõude enam kui sajas erinevas kohas Ukraina piiri lähedal.

NATO näitas pilte, mis on pärit kommertssatelliidifirmalt DigitalGlobe.

Piltidel kujutatud kohad asuvad umbes 20-150 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist ning NATO teatel on pildid tehtud 22. märtsist kuni 2. aprillini. Deakini sõnul on Vene vägede arv jäänud pärast seda umbes samaks.

Mitmed fotod on 26. märtsist ning tehtud Vene linna Belgorodi ümbruses, 40 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist. Seal on näha motoriseeritud jalaväepolgu üksusi, helikoptereid Mi-8 ja Mi-24, tanke ja jalaväe lahingumasinaid ning varustus ja transpordisõidukeid, teatas NATO.

27. märtsil Novotšerkasski lähedal tehtud fotodel on motoriseeritud jalaväepolgu üksused, arvatav tankitõrjepataljon ja suurtükivägi.

22. märtsil tehtud fotodel Jeiski sadama lähedal 20 kilomeetri kaugusel Ukraina õhuruumist seisavad neli hävituslennukit Su-33 ja eelhoiatuslennuk, 2. aprilli fotodel on aga varem tühjalt seisnud Buturlinovka lennubaasis 150 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist näha sõjalennukid Su-27, Su-30, Su-24 ja MiG-31.

Vene ametnik, keda tsiteeris riiklik uudisteagentuur, väitis aga, et pildid on pärit eelmise aasta augustist.

Deakin välistas NATO vägede saatmise Ukrainasse. „Ma ei kujuta ette, et paigutaksime väed Ukrainasse, see ei ole meil mõttes,“ ütles Deakin.

Pentagoni pressiesindaja teatas, et USA sõjalaev, hävitaja USS Donald Cook saabus neljapäeval Mustale Merele õppustele.