"Käisime täna detailideni läbi kurva juhtumi Saaremaal, see sündmus sundis kogu merepäästet ümber vaatama. PPA ja päästeameti ühine palve oli saaremaal ja Muhu piirkonnas päästevõimekust suurendada," rääkis Pevkur Delfile pärast tänast tännast kokkusaamist PPA juhi Elmar Vaheri ja Päästeameti juhi Kuno Tammearuga.

Ministri sõnul tegi ta otsuse soetada Orisaare piirkonda üks merepäästevõimekusega paat, et võimekus oleks korralik, mitte üksnes kummipaat kõva alusega. "Päästevõimekuse tõstmine on kallis lõbu ning ühe punkti võimekuse tõstmiseks kulub 75 000-80 000 eurot. SElle otsuse me tegime täna ära. Kogu tänase arutelu ja otsuste täideviimiseks kulub aga rohkem kui 100 000 eurot".

Tänasel kohtumisel leiti veel, et PPA peaks leidma oma saja-aluselisest paatide hulgast üks alus Muhu vabatahtlikele päästjatele. "Minuni on jõudnud ka Pöide valla soov arutada vabatahtliku päästekomando rajamist ja kui nad seda jätkuvalt soovivad, siis ministeerium seda algatust toetab," ütles Pevkur.

Merepäästevõimekuse osas on Pevkuri sõnul vastutusalad üle Eesti rannajoone kaetud, kuid tänane ülevaade näitas, et Orissaare, Muhu ja Käina vahemik vajab täiendavat merepäästet.

"Kui vabatahtlikel endal on olemas soov, siis ministeerium toetab täiendavalt vabatahtlikke merepäästjaid. Meil on juba käimas dialoog Päästeliidu ja vabatahtlike päästekomandodega".

Laupäeva õhtul sai Kuressaare merevalvekeskus teate Saaremaal Pae sadama lähistel merel triivivast paadist, milles on laps. Laps leiti veest ja kahjuks ei andnud elustamine tulemusi.

Kuressaare merevalvekeskus sai teate Saaremaa idarannikul Pae sadama lähistel, kaldast umbes 300 meetri kaugusel merel olevast paadist, mis triivis kaldast eemale, kell 18.21.

Anti teada, et paadis on üksi kuueaastane poiss. Abivajaja poole asusid teele Kuressaare kordoni piirivalvurid, Kuressaare päästekomando päästjad ja Muhu vabatahtlikud merepäästjad ning kiirabi.

Päästjad leidsid päästevestis poisi veest ja tõid kaldale, üritades teel kaldale last elustada. Kell 19.27 jõuti kaldale ning poiss anti meedikute hoole alla. Kohalolnud meedikute pingutused tulemusi ei andnud ja poissi elustada ei õnnestunud.