"Mul on südamest kahju, et selline õnnetus aset leidis. Mul on kodus sama vana poeg, see on kole lugu. Tuleb aga tunnustada lähedasi ja vanemaid, kes käitusid sündmuskohal väga oskuslikult," rääkis Vaher Delfile pärast tänast kokkusaamist siseminister Hanno Pevkuri ja Päästeameti juhi Kuno Tammearuga.

Praeguse päästevõimekusega Vaheri sõnul rahule jääda ei saa. "Eks me oleme otsinud võimalusi võimekust parandada, kuid samas on selge, et igas kalurikülas ja lauterialal ei saa olema kiirkaatrit ega filmides nähtud merepäästevõimakust". Kohas, kus traagiline juhtum aset leidis, ei ole Vaheri sõnul juhtunud tihti selliseid õnnetusi, et oleks vaja inimelusid päästa. Seetõttu ei ole seal ka päästjaid 24 tundi ööpäevas kohal.

"Tegin ministrile ettepaneku määrata paarisaja tuhande euro suurune summa, et suurendada päästevõimekust Saaremaal ühe päästemeeskonna võrra. Selle summa eest saab maksta meeskonnale palka ning hankida ka varustus," rääkis Vaher.

Vaheri sõnul on ka vabatahtlikud merepäästes oluline partner. "Tegime ettepaneku leida Muhu vabatahtlikele alus töötamiseks ka keeruliste ilmastikutingimistega".

Laupäeva õhtul sai Kuressaare merevalvekeskus teate Saaremaal Pae sadama lähistel merel triivivast paadist, milles on laps. Laps leiti veest ja kahjuks ei andnud elustamine tulemusi.

Kuressaare merevalvekeskus sai teate Saaremaa idarannikul Pae sadama lähistel, kaldast umbes 300 meetri kaugusel merel olevast paadist, mis triivis kaldast eemale, kell 18.21.

Anti teada, et paadis on üksi kuueaastane poiss. Abivajaja poole asusid teele Kuressaare kordoni piirivalvurid, Kuressaare päästekomando päästjad ja Muhu vabatahtlikud merepäästjad ning kiirabi.

Päästjad leidsid päästevestis poisi veest ja tõid kaldale, üritades teel kaldale last elustada. Kell 19.27 jõuti kaldale ning poiss anti meedikute hoole alla. Kohalolnud meedikute pingutused tulemusi ei andnud ja poissi elustada ei õnnestunud.