Välisminister Urmas Paeti sõnul on tegemist väga kiiresti leviva viirusega, mille kiire tõkestamine on hädavajalik.

"Peame ära hoidma suurema epideemia, mis kõige halvema stsenaariumi korral võib hakata massiliselt levima nii Guineas kui ka naaberriikidesse," sõnas ta.

Märtsi lõpus avastati Kagu-Guineas kiiresti leviv ja eluohtlik Ebola-viirus. 4. aprilli seisuga oli 143 kliiniliste tunnuste alusel diagnoositud Ebola-viirus juhtumit, millest 54 on laboratoorselt kinnitatud ja kokku 86 surmajuhtumit.

WHO on hoiatanud ka Guineaga piirnevaid riike puhangu tekkimisest. Sierra Leone ja Libeeria on teatanud samuti haigestunutest ja surmajuhtumitest, kokku 1. aprilli seisuga 14 haigestunut ja 11 surnut.

WHO abi eesmärk on vältida edasist viiruse puhangu laienemist Guineas ja piiriüleselt, luua töötav seire- ja hoiatussüsteem, aktiivne järelkontroll uute kahtluse korral ning haiglanakkuste vähendamine.

Samuti plaanib WHO korraldada omavalitsuste ja meditsiinitöötajate koolitusi ning võtta kasutusele ettevaatusabinõud kõigis kõrge riskiga piirkondade tervishoiuasutustes ning mujal riigis. Samuti toetatakse laborivarustuse hankimist Ebola juhtude analüüsiks.