Millised need põhjused täpsemalt on, Eesmaa ei täpsustanud. Ta ütles, et tema arvates tõestab Ukraina teemade üle vaidlemine erakonnas valitsevat ideede esitamise ja kaitsmise vabadust.

"Kui väga väikeses erakonna juhtide ringis arutasime riigikogu Ukraina-teemalise avalduse eel Ukrainas ja Krimmis valitsevat olukorda, oli Edgar Savisaar pärast põhjalikku väitlust selle avaldusega nõus, õigemini ta polnud selle vastu, et paljud me fraktsiooni liikmed sellele avaldusele alla kirjutasid," rääkis Eesmaa, viidates 5. märtsil vastu võetud riigikogu avaldusele, mis toetas Ukraina suveräänsust ja territoriaalset
terviklikkust.

"Olin avalduse koostajate hulgas ning kirjutasin kolmandana sellele dokumendile alla. Erakonna toetust loen aga mina välja ka sellest, et rõhutasime Edgar Savisaare lausungite puhul ta õigust isiklikule seisukohale ning ei liitunud nendega, kes teda nende avalduste eest karmilt kritiseerisid," ütles Eesmaa.

Edgar Savisaar, kes on varasemalt Ukraina üleminekuvalitsust nimetanud "kaikameeste" režiimiks, kritiseeris laupäevasel erakonna valimiskonverentsil erakonnakaaslasi selle eest, et nad pole teda Ukraina-teemalistes seisukohavõttudes piisavalt teotanud.

"Hiljutises Ukraina kampaanias ma nägin, kui vait võime me olla, kui on vaja kedagi kaitsta. Ja lähema pooleteise kuu jooksul see aeg aina kordub ja kordub. Aga ei rünnata Ratast, ei rünnata kedagi, kes on siin laua taga, rünnatakse Savisaart," ütles ta.

Riigikogu Ukraina-avaldusele kirjutasid peale Eesmaa alla veel keskfraktsiooni liikmed Jüri Ratas, Kadri Simson, Mailis Reps, Olga Sõtnik ja Aivar Riisalu.