Venemaa uudisteagentuuri Rossija Segodnja direktor Dmitri Kisseljov ütles 21. märtsil saadetud ühelauselises kirjas, et ei kavatse BBG-ga koostööd teha viimase taotluse rahuldamiseks pikendada lepingut saadete edastamiseks Venemaa pinnal. Märtsi lõpus jõustunud otsus eemaldab Moskva kohalikult sageduselt (810 AM) viimase jäänuki Ameerika Hääle programmi edastamisest, sealhulgas venekeelsed uudised ja inglise keele tunnid, teatab BBG.

„Moskva on teinud vale valiku ja piirab sõnavabadust,“ ütles BBG esimees Jeff Shell. „See on fundamentaalne väärtus, mida jagavad paljud riigid üle maailma. BBG jõuab jätkuvalt Vene kuulajateni digitaalsete platvormide ja satelliidiülekannete kaudu.“

Ameerika Hääle ning Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabaduse programmi edastamine Venemaal jõudis oma kõrgpunktini 2005. aastal, kui Ameerika Hääle venekeelset programmi edastati üleriigilise televõrgu kaudu ning nii Ameerika Häälel kui ka Raadio Vaba Euroopal/Raadio Vabadusel olid laiaulatuslikud partnerlusprogrammid Venemaa raadiojaamadega. Pärast seda on aga Venemaa valitsus neile raadiojaamadele suuremat tähelepanu pööranud ning nõudnud neilt uute litsentside taotlemist. 2006. aasta alguses kõrvaldasid Vene võimud süstemaatilistelt BBG toetatud raadioprogrammid ja pea kogu televisiooniprogrammi Venemaa kodumaisest levist, keeldudes andmast uusi litsentse raadiojaamadele, mis neid uuesti taotlesid, ning hirmutades teisi. 2012. aastal sundisid Vene võimud Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabaduse lõpetama saadete edastamise viimases alles jäänud Venemaa raadiojaamas Moskvas.

„Me kutsume härra Kisseljovi ja teisi Vene võime üles avama Venemaa raadiolained enamatele meie programmidele ja teiste rahvusvaheliste ringhäälingute omadele,“ ütles Shell. „Me palume võrdset mänguvälja: samal ajal, kui Moskva-poolne meedia mahasurumine süveneb, on Vene meedial, sealhulgas telekanalil Russia Today, mis on härra Kisseljovi juhtimise all, vaba ligipääs Ühendriikide raadiolainetele ja üle maailma. Vene rahvas on ära teeninud sama vabaduse informatsioonile ligipääsemiseks.“

Kisseljov, kes on tuntud oma läänevastaste ja homofoobsete seisukohtade poolest, määrati Rossija Segodnja juhiks 2013. aasta detsembris.

Moskvas on levitatud meediaväljaannetest koostatud „reeturite“ nimekirja, millesse Kremli-meelne analüütik Sergei Markov lisas hiljuti Raadio Vabaduse. Meediaholdingu Pravda.ru koosseisu kuuluv veebileht Politonline.ru koostas kõige Vene-vastasemate uudisteväljaannete top 20, kus Raadio Vabadus on kuuendal kohal.