Vihkamine teeb su kehale ja mõtetele väga palju kurja, lisaks mõjutab see ka su enda heaolu ja tuju. Ka mina olin kunagi inimene, kes vihkas seda ja teist ning rääkis, kui vastik ikka see inimene on ning mis jamasid ta mulle keeras. Rääkisin oma kättemaksuplaanidest, kuidas talle “ära keerata”. See oli mu elu, mis on tüüpiline näide paljude eestlaste elust.

Ühel päeval see kõik muutus. Ma vaatasin enda sisse ning mõtlesin, et mida see vihkamine tegelikult aitab? Kuhu see mind viib? Mis kasu ma sellest saan, kui väldin inimest, kellega aastaid tagasi suur jama oli? Teadvustasin endale ka seda, et inimesed muutuvad aja jooksul ning äkki sellest kunagisest “seast” on saanud nüüd hea inimene ning ma keelan endal seda teada saamast lihtsalt sellepärast, et mul on kinnisidee sellest inimesest eemale hoida.

Ta keeras mulle kunagi suure jama kokku ning nüüd ma väldin teda iga hinna eest ning hoian seda viha ja vimma enda sees. Sellel ei ole ju reaalset mõtet. Lubasin endale, et ei vihka enam mitte kedagi ning ei maksa kellelegi kätte. Täiesti uskumatu, kui palju mu elu tänu sellele lihtsale asjale muutus. Mul oli palju kergem olla ning ma vaatasin maailma hoopis teise pilguga.

Kui mulle keegi ei meeldi, siis ma lihtsalt ei suhtle temaga ning laon talle kõik ette, mida temast ja ta käitumisest arvan. Tõde on valus kuulata. Seega, teinekord lao kõik oma mõtted lagedale — sul hakkab kergem ning sinu jaoks on probleem kadunud. Sa ei pea aastaid endas seda viha ja vimma kandma. Teise inimese hinge su tõde võib-olla kriipis päris korralikult, kuid see on tema asi. Sina saad aga oma eluga rahulikult edasi minna. 

Ma tahaksin tõesti kõigile öelda seda, et jätke see vihkamine ja kätte maksmine ometi ära! Teine inimene elab rahulikult oma elu, kuid teie hoiate negatiivseid emotsioone ja mõtteid endas kuid ja aastaid. Te tunnete end ebamugavalt, kui teda näete ning tahaksite kogu hingest talle midagi halvasti öelda. Aga tead mida? On kaks varianti: kas sa lihtsalt unustad oma plaanid ja mõtted või astud talle ligi ja laod kõik lagedale. Mõlemal juhul muutub su sise- ja väliselu märgatavalt rahulikumaks. Teine variant on ehk isegi efektiivsem, aga eks igaüks tea ise, mis variandi ta kasutusele võtab. 

Arstid ja psühholoogid räägivad, et paljud haigused saavad alguse stressist ja vihast. Olen kuulnud, et näiteks vähk pidi kimbutama inimesi, kes ei ole oma eluga rahul, on pidevalt stressis ning peavad kellegi vastu viha. Meie haigused saavad siiski alguse emotsioonidest ja mõtetest — hoia oma sisemaailm korras, et näha ilu välismaailmas!