Orbán on oma ebatraditsioonilise poliitika tõttu korduvalt Euroopa Liidu ja välisinvestoritega vastuollu sattunud, kuid paljud ungarlased peavad teda rahvuslike huvide kaitsjaks. Valijatele on meeltmööda ka see, et üksikisiku tulumaks ja elektriarved on kahanenud, vahendab Reuters.

Pärast 96 protsendi häälte lugemist oli Orbáni erakonnal Fidesz parlamendi 199 kohast 133, mis garanteerib järgmise valitsuse moodustamise.

Orbánil on esialgselt lisaks kahekolmandikuline häälteenamus, mida on vaja põhiseaduse muutmiseks. Sotsialistide juhitaval vasakpoolsete liidul on 38 kohta ja Jobbikil 23.

Jobbiki tulemust jälgitakse suure tähelepanuga, et saada aimu, kuidas läheb teistel parempoolsetel rahvuslastel, näiteks Prantsuse rahvusrindel või Hollandi vabadusparteil Euroopa Parlamendi valimistel.

Jobbiki poolt hääletas 20 protsenti Ungari valijatest. Neli aastat tagasi toetas erakonda 15,86 protsenti ungarlastest.

Jobbik on lubanud luua uusi töökohti, võidelda karmilt kuritegevusega, pidada läbirääkimisi riigivõla restruktureerimiseks ning korraldada referendum Euroopa Liidu liikmestaatuse üle. Erakond väidab, et ei ole rassistlik, kuid ei suhtu just kõige sõbralikumalt mustlastesse ja juutidesse.

Jobbiki juht Gábor Vona käib tihti proovimas ameteid, kus makstakse miinimumpalka, et näidata, et on kursis tavaliste inimeste muredega.

Vasakpoolsete jaoks olid valimised järjekordne läbikukkumine pärast võimust ilmajäämist 2010. aastal. Sotsialistide juht Attila Mesterházy keeldus Orbáni õnnitlemast, väites, et peaminister võitis ebaõiglaselt valimissüsteemi muutmise tõttu.