Politsei- ja piirivalveameti teatel avastasid Kärdla kordoni piirivalvurid radarvaatluse käigus kell 10.19 Hiiumaa lähistel madalikul oleva jahi. Mõne minuti pärast selgus, et hädasolija oli ühendust võtnud Tallinna merevalvekeskusega.

Kogu info jõudis Kuressaare merevalvekeskusesse ja sealt võeti abivajajaga kell 10.24 ühendust, et olukorda täpsemalt hinnata.

Selgus, et madalikule on sattunud 12-meetrine jaht, mille pardal on inimene üksi ning jaht ei leki. Esialgse hinnangu kohaselt võis madalikule sõitmine seotud olla tehnilise probleemiga.

Abivajaja suunas asusid teele piirivalvelaev ja Kärdla kordoni piirivalvurid mootorpaadiga. Piirivalvelaev Kindral Kurvits madala vee tõttu sündmuskohale päris lähedale liikuda ei saa ja abivajajani jõuti laevalt operatiivpaadiga.

Kell 11.15 jõudis piirivalvelaevalt operatiivpaat ja kell 11.20 piirivalvekaater sündmuskohale.

Ühiste jõupingutustega saadi jaht madalikult, mis asub 1,5 meremiili Hiiumaast kirdes, lahti kell 11.33. Kohalike kõnepruugis tuntakse seda piirkonda kui Suursadama liinide madalikku.

Õnneks ei saanud jaht vigastada ning suundus omal jõul Suursadamasse. Teekonnal sadamasse oli jahti saatmas piirivalvekaater, veendumaks, et alus turvaliselt sadamasse jõuab. Kinnitust leidis esialgne info, et madalikule sõitmine oli seotud navigatsiooniseadme tehnilise rikkega.

Jahi pardal oli Rootsist Eestisse olnud 47-aastane Eestist pärit mees, kes oli kaine.

Jaht jõudis sadamasse kell 11.50.