Krapāne ei eita, et see otsus on seotud rahvusvahelise olukorraga, täpsemalt Venemaa poliitikaga, kuid muudest kommentaaridest ta keeldus, vahendab Läti Delfi.

Kiri sai allkirja 17. märtsil, Kirillile antakse see aga üle 3. aprillil. Krapāne sõnul ei tühistata kirjas patriarhile esitatud kutset Läti külastamiseks, kuid tehakse ettepanek see edasi lükata, ilmselt sügisele.

Patriarh Kirill mängib Venemaa presidendi protokollis erilist rolli. Pidulikel üritustel seisab ta reegline Venemaa presidendi Vladimir Putini kõrval, märkis LTV.

Vene õigeusu kiriku pea on hoidunud kommentaaridest Ukraina teemal, kuid on järsult hukka mõistnud vaimulikud, kes asusid Kiievi meeleavaldustel opositsiooni poolele.

LTV teatel süüdistatakse patriarh Kirilli nõukogudeaegsetes sidemetes KGB-ga. Kinnitamata andmetel kasutas ta agendinime Mihhailov. Veel üheks kriitika põhjuseks on saanud kallid Šveitsi Breguet' kellad, mida ajakirjanikud märkasid patriarhi käel 2009. aastal. Meedia hinnangul maksab üks selline kell 30 000 eurot. Kellad kadusid pärast nende ajakirjanduses mainimist Kirilli käelt ja ka tema ametlikul veebilehel avaldatud fotodelt.

Patriarh Kirill võttis 2010. aastal vastu Läti tollase presidendi Valdis Zatlersi küllakutse, kuid visiiti pole seni toimunud. Eestit külastas Kirill eelmisel aastal.