Venemaa riiklik nafta- ja gaasifirma Gazprom tegi eelmisel kuul teatavaks, et soovib varsti esimese Arktikast pärit naftalaadungi Hollandi Rotterdami sadamasse toimetada. Keskkonnakaitseorganisatsioon Greenpeace on juba varem teatanud, et Hollandi koostöö venelastega oleks selles osas vastuvõetamatu, vahendab Hollandi ringhäälinguorganisatsioon VARA.

„Naftapuurimine põhjapooluse läheduses ei kujuta endast mitte ainult tohutut riski sellele tähtsale looduslikule alale, vaid aitab peale selle täiendavalt kaasa meie kliima soojenemisele,“ ütles kampaania juht Faiza Oulahsen.

Ka Hollandi naftagigant Shell plaanitseb endiselt arktilist naftat kasutusele võtta. Hollandi parlament tahab seetõttu keelata raske nafta vedamise läbi arktiliste alade. Selline keeld kehtib juba pikemat aega Antarktikast pärit naftale.

Naftapuurimine avamerel karmis Arktikas on Oulahseni sõnul hullumeelsus. Triiviva merejää tõttu on lekkeoht suur. Sagedasti halb ilm ja talvine pimedus muudavad lekete sulgemise ja lekkinud nafta koristamise väga keeruliseks.

„Sellised ettevõtted nagu Gazprom ja Shell võtavad seega vastutustundetu riski: nad võivad põhjustada seninägematute mõõtmetega keskkonnakatastroofi, mis kahjustaks seda habrast piirkonda tõsiselt,“ ütles Oulahsen.

Sealjuures aitab naftapuurimine Arktikas täiendavalt kaasa kliima soojenemisele. Rahvusvahelise energiaagentuuri (IEA) väitel tuleb vähemalt kaks kolmandikku praegu tuntud fossiilsetest maavaradest maapõue jätta, et ohtlikke kliimamuutusi vältida.

Oulahsen vahistati eelmisel sügisel Venemaal, sest ta avaldas koos veel 27 aktivistiga meelt Venemaa naftapuurimise vastu põhjapooluse lähistel. Pärast tema vabastamist andis Gazprom teada, et naftaplatvorm Prirazlomnaja on välja pumbanud esimese koguse arktilist naftat. Kui Gazprom teatas, et soovib selle nafta Rotterdami sadamasse transportida, kutsus Oulahsen kirjas Hollandi peaministrit Mark Ruttet seda transporti mitte lubama. Valitsus väitis, et ei saa midagi teha Hollandi piiri sulgemiseks. Tööpartei (PvdA) otsustas seepeale esitada parlamendile otsuseprojekti, mis teisipäeval enamuse toel vastu võeti.