Nagu graafikult näha, hingab Euroopa Rahvaparteile (ERP) kuklasse Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide ühendus (S&D), jäädes hetkel vaid 0,63 protsendi kaugusele.

Mida tähendab Eesti inimese jaoks ERP ja S&D enamus Euroopa Parlamendis?

ERP soovib kaotada kaubandustõkked ELis ja mujal maailmas, sest vabakaubandus ning meie kaupade ja teenuste pääs teistele turgudele stimuleerib kõikide Euroopa riikide majanduskasvu. ERP soovib vähendada kulusid ja bürokraatiat maksunduses, toetada teadus- ja arendustegevust ning soodustada erasektori ligipääsu laenuvõimalustele.

ERP investeerib haridusse, teadusesse ja tehnoloogiasse ning loob tingimused väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete, perefirmade ja idufirmade tekkeks.

S&D ehk sotsiaaldemokraadid seisavad töökohtade loomise, tõhusa majanduse ja kogukonnatunde eest. Üks vahend tööpuudusega võitlemiseks on järgmisel aastal rakenduv noortegarantii, mis aitab nelja kuu jooksul tööle, õppima või koolitusele alla 25 aastase noore, kes ei tööta ega õpi.

Tulevikus kriiside vältimiseks soovib S&D reguleerida pangandussektorit ning ohjeldada finantsspekulatsioone. Samuti soovitakse ELi viia kodanikule lähemale läbi õige otsustustasandi valimise. Nii võiks tulevikus vältida olukorda, kus Euroopa Komisjon tegeleb sellega, millisest pudelist tohib restoranis oliiviõli serveerida.

Nagu graafikult näha, on ERP ja S&D tulemused üsna sarnased. Seega võiks nende koostöö tähendada seda, et ühelt poolt tagatakse stabiilsus ning teiselt poolt on võimalik edasi liikuda paremini toimiva EL suunas.

Kes Eestit esindavad?

Eestit esindab Euroopa Parlamendis kuus inimest, neist kuulub praegu populaarseima ehk Euroopa Rahvapartei fraktsiooni vaid Tunne Kelam. ERP kandidaat Euroopa Komisjoni presidendi kohale on endine Luxembourgi peaminister Jean-Claude Juncker, keda eelistati endise Läti peaministri Valdis Dombrovskise ja siseturu voliniku Michel Barnieri asemel.

Praegu populaarsuselt teisel kohal olevate Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsiooni kuulub kuni põllumajandusministriks asumiseni Ivari Padar. Tasub tähele panna, et sotsiaaldemokraat on ka praegune parlamendi president Martin Schulz, kes on sotside kandidaat Euroopa Komisjoni presidendi toolile. See, kas võidab Schulz, Juncker või mõni kompromisskandidaat, sõltub juba valimistulemustest ning liikmesriikidest.

Kristiina Ojuland, Siiri Oviir ja Vilja Savisaar-Toomast kuuluvad Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni, mis küsitluste järgi on populaarsuselt kolmandal kohal.

Indrek Tarand kuulub Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsiooni. Praeguse seisuga pole ta end veel kandidaadina registreerinud. Viimastel Euroopa Parlamendi valimistel 2009. aastal sai Tarand protestikandidaadina 102 460 häält.

Kes hakkavad Eestit esindama järgmises Euroopa Parlamendi koosseisus selgub pärast 25. mai valimisi.