Sellise hinnaga on Olkiluoto kallim kui ükski pilvelõhkuja või luksuskasiino. Kalleim eraldiseisev ärihoone on teatavasti Singapuris asuv kasiinohotell Marina Bay Sands, mis maksis praeguses vääringus 5,2 miljardit eurot, kirjutab Helsingin Sanomat.

Olkiluoto kolmanda reaktori hinna eest oleks võinud New Yorki ehitada kolm uut One World Trade Centeri pilvelõhkujat.

Maailma kalleimaks ehitiseks ei saa Olkiluotot siiski kuulutada. Sellest eespool on mõned teised tuumajaamad, mille ehituskulud samamoodi käest läksid.

1990. aastate alguses Kanadas valminud Darlingtoni tuumajaam maksis praeguses vääringus 13,8 miljardit eurot ning 1987. aastal USA-s valminud Perry tuumajaam üheksa miljardit eurot.

Ka transpordirajatised on olnud ülikallid. Hongkongi rahvusvaheline lennuväli maksis praeguses vääringus ligi 21 miljardit dollarit.

Oma klassist on Egiptuse püramiidid, Taj Mahali mausoleum Indias ja muud ajaloolised suurehitised, mida ei ole mõistlik tänapäevaste ehitusprojektidega võrrelda.

Olkiluoto kulude kasv on seotud eelkõige ehituse aastatepikkuse venimisega. Tellija Teollisuuden Voima (TVO) väitel hinnati kulusid kohe alguses liiga väikesteks, näiteks arvutati valesti vajaminev betooni hulk.

Olkiluoto uus reaktor pidi algselt valmima juba 2009. aastal. Nüüd ei anna TVO ning ehitajad Areva ja Siemens valmimistähtaja kohta enam mingeid hinnanguid.

Areva teatel on Olkiluoto 86-protsendiliselt valmis. Hooned on peaaegu valmis ning torustike ja muude komponentide paigaldamisega ollakse samuti kaugele jõudnud. Suurim käimas olev töö on diislikütusel töötava varugeneraatori paigaldamine.

Kõige rohkem on tuumajaama korraga ehitanud 4000 inimest, kuid nüüd on neid objektil alla tuhande.