Lõuna päästekeskuse inspektorid külastasid 186 kodu, millest 80 olid sotsiaaleluruumid. Lõuna-Eesti kuues maakonnas vastasid kõigile tuleohutusnõuetele 128 eluruumi (ca 69%). Kõige sagedasemaks puuduseks olid vigased või hooldamata küttesüsteemid: pragudega ahjud ja pliidid, pühkimata lõõrid ja katkised korstnaotsad.

Samuti jäi inspektoritele silma, et sageli puudus küttekollete ees kaitseplekk ning põlevmaterjali hoiti ohtlikult lähedal kütteseadmele.

Suitsuandur puudus kuues kodus, valesti paigaldatud või mittetöökorras suitsuanduri leidsid inspektorid 19 eluruumist. Näiteks olid mõned suitsuandurid kapi peal või sahtlis ning mõnel juhul puudus suitsuanduril patarei.

Rikkumiste kohta tegi Päästeamet üle Eesti 169 ettekirjutust ning alustas 24 väärteomenetlust, Lõuna-Eesti kuues maakonnas tehti kokku 72 ettekirjutust ja algatati 8 väärteomenetlust. Kui ettekirjutusi ei täideta, on päästeameti inspektoritel on õigus teha trahvi maksimaalselt 1200.00 euro ulatuses.

Eluruume käiakse kontrollimas ka edaspidi, nii tööplaani järgselt, kui laekunud avalduste, teatiste ja korstnapühkijate ettepanekute alusel.

Lõuna päästekeskuse juhi asetäitja tuleohutusjärelevalve alal Viljar Schmidt oli olukorraga üldjoontes rahul: „Inimesed mõistavad, et suitsuandur on vajalik. On näha, et omavalitsused pingutavad sotsiaalkorterite turvalisuse nimel, kuid paratamatult jääb probleemne grupp inimesi, kes ei hooli endast ega naabritest“.

Tema sõnul jäävad üksi päästeameti käed lühikeseks hukkunute arvu vähendamisel. „Selleks on vaja kodanike ja erinevate institutsioonide koostööd – näiteks kogukonna tähelepanu juhtimine üksikisiku probleemidele võib olla tõhusam, kui Päästeameti kontroll,“ lisas Schmidt.

Sel aastal on tules elu kaotanud 21 inimest. Kõik hukkunud leiti eluruumidest, kus puudus töökorras suitsuandur. Päästeamet tuletab meelde, et suitsuandur on kohustuslik ja vajalik. Suitsuanduri paigaldamata jätmisega seavad inimesed ohtu enda ja oma naabrite elu ja vara.

Samuti on enda ja teiste turvalisuse huvides vajalik korda teha kütte- ja elektrisüsteemid. Korstnapühkijad soovitavad kütteseadmed kontrollida, parandada ja puhastada just kevadel, peale kütteperioodi lõppu, sest siis ei ole pigi lõõrides jõudnud kõvaks kuivada ja korstnapühkijate ootejärjekorrad on lühemad.