Pärast 2012. aastal presidendiks valitud François Hollande'i poolt siseministriks nimetamist on Valls püüdnud kannatlikult omale nime teha, vahendab France 24.

Ta tõusis sotsialistide juhitud valitsuse teiste liikmete seast kiiresti esile oma mõnikord erinevate arvamustega eriti sellistel teemadel nagu julgeolek ja immigratsioon. Kuigi Valls on sotsialistliku partei pikaaegne liige, on ta oma vaadete tõttu ära teeninud hüüdnime „vasakpoolne Sarkozy“ endise parempoolse presidendi ja varem samuti siseminister olnud Nicolas Sarkozy järgi.

Vallsi unikaalsed arusaamad poliitikast ja populaarsus muutsid ta loomulikuks valikuks ametist lahkuvat peaministrit Jean-Marc Ayrault'd asendama.

Enne Hollande'i läbi viidud valitsusremonti pidas 49 protsenti prantslastest Vallsi kõige mõistlikumaks kandidaadiks peaministri ametit üle võtma.

Barcelonas sündinud katalaani päritolu 51-aastane Valls on üks väheseid poliitikuid Prantsusmaal, kes on saanud riigi kodanikuks naturalisatsiooni teel.

Valls alustas oma poliitilist karjääri Prantsusmaa edelaosa Ardèche'i piirkonna parlamendiliikme parlamentaarse atašeena 1983. aastal. Pärast seda on ta olnud mitmetes rollides, sealhulgas endise sotsialistliku peaministri Lionel Jospini pressiesindaja ning Pariisi lõunapoolse vaese eeslinna Évry linnapea.

Siseministrina on Valls mõnikord laenanud endise presidendi Sarkozy parempoolse administratsiooni poliitikat. 2012. aasta juunis võttis Valls selge seisukoha immigratsiooni suhtes, teatades, et jätab Sarkozy-aegsed kvoodid püsima. Valls õigustas seda Prantsusmaa halva majandusliku olukorraga.

Valls on kaitsnud valitsuse vastuolulist otsust saata riigist välja mustlasi – ka see poliitika on pärit Sarkozy administratsioonilt. See samm pole aga esile kutsunud mitte ainult inimõigusteorganisatsioonide viha, vaid on tõmmanud endale ka Euroopa Liidu tähelepanu.

Valls kordas siiski oma seisukohti mustlaste osas 2013. aasta septembris, öeldes, et on illusoorne mõelda, et mustlaste probleem lahendatakse integratsiooni abil ja lisas, et see kogukond on loomupäraselt teistsugune. Kuigi see seisukoht pahandas mitmeid teisi valitsuse liikmeid, näitasid küsitluse tulemused, et 77 protsenti rahvast arvab samamoodi.

Valls on kritiseerinud ka Prantsusmaa 35-tunnist töönädalat, mille sotsialistid 1990. aastate lõpus läbi surusid.

Vallsi poliitika ja autoritaarne kuvand on muutnud ta üheks populaarsemaks poliitikuks Prantsusmaal. Viimase ajani oli ta Hollande'i valitsuse populaarseim minister. Eelmisel kuul avaldatud küsitluse tulemused näitasid siiski, et tema toetus on langenud 45 protsendini.