ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuse paneeli (IPCC) värskeimas raportis asetatakse rõhk ohtudele ning selles tehakse vajadus vähendada kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist selgemaks nii poliitikutele kui avalikkusele, vahendab Reuters.

Aeg tegutsemiseks on raporti järgi just nüüd.

IPCC varasema hinnangu järgi suurendati tõenäosust, et ülemaailmse soojenemise eest on vastutavad inimesed.

Paljud valitsused on nõudnud suuremat teaduslikku kindlust enne miljarditesse dollaritesse ulatuvate investeeringute tegemist kõigesse alates üleujutustõketest kuni taastuvenergiani.

Raportis hoiatatakse, et mõned ühiskonna ja looduse osad on kliimamuutuse suhtes haavatavamad kui varem arvatud.

Atmosfääri soojenemine suurendab ohtu tervisele, kahjustab paljudes piirkondades peamiste söögitaimede saake ja muudab sagedasemateks üleujutused, öeldakse raportis. See süvendab vaesust ja muudab rängemaks majanduslikud šokid, mis on tihti vägivaldsete konfliktide keskmes.

„Me oleme siin, et tuletada maailma riigijuhtidele nagu Barack Obamale, Angela Merkelile, David Cameronile ja paljudele teistele meelde, et on aeg tegutseda, vähendada emissioone, et kliimamuutusega võidelda,“ ütles organisatsiooni Global Call for Climate Action kommunikatsioonidirektor Christian Teriete pühapäeval Yokohamas, kus raporti tekst lõplikult valmis.

IPCC usutavus on erilise jälgimise all pärast seda, kui 2007. aasta raportis liialdati Himaalaja liustike sulamisega ähvardamisega. Mitmete ülevaadete järgi ei õõnestanud see siiski 2007. aasta raporti peamisi järeldusi.

Viimati avaldatud raport on teine neljaosalisest IPCC hinnangust, mille eesmärk on anda valitsustele juhiseid. 2015. aastal on plaanis sõlmida kokkulepe kliimamuutuse aeglustamiseks. Hinnangu septembris avaldatud esimene raport rääkis suuremast tõenäosusest, et ülemaailmne soojenemine on inimeste esile kutsutud.

Kliimateadlased on enese sõnul kindlamad kui kunagi varem, et inimkond on ülemaailmse soojenemise peamine süüdlane ning hoiatavad, et kasvuhoonegaaside õhkupaiskamise tagajärjed jäävad alles sajanditeks.

Raporti järgi tõusevad temperatuurid tõenäoliselt 21. sajandi lõpuks 0,3-4,8 Celsiuse kraadi. Temperatuuri väiksem tõus saavutatakse ainult siis, kui valitsused vähendavad järsult kasvuhoonegaaside emissiooni.

Merevee tase võib 21. sajandi lõpuks tõusta 26-82 senitmeetrit. Seda põhjustab sulav jää ja vee paisumine soojenedes. Ohus on paljud rannikulinnad Shanghaist San Francisconi.