Lennusadamas toimus täna viimaste aastate suurim Kaitseväe, Kaitseliidu ja teiste riigikaitse ning julgeolekuga tegelevate organisatsioonide ühisüritus. See oli Eesti NATOga liitumisele pühendatud avatud uste päev, mille peakorraldajaks oli Eesti NATO Ühing.

Kaitsevägi demonstreeris oma sõjatehnikat. Kohal olid droonid ja helikopter, pardale pääses piirivalvelaevale Kindral Kurvits ja mereväe miinijahtijale Admiral Cowan . Rahvas sai uudistada haubitsaid, õhutõrjeraketikompleksi Mistral ja soomukit SISU XA-188.

Perepäeva avasid NATO Sõjalises staabis teeniv kindralmajor Neeme Väli ja kaitseminister Sven Mikser.

Samuti toimus perepäeval julgeoleku-teemaline debatt, kus osalesid kindralmajor Väli, Eesti NATO Ühingu esimees Marko Mihkelson ja presidendi julgeolekunõunik Merle Maigre. Debatti juhatas äsja Krimmist naasnud ETV saatejuht Astrid Kannel.

Kindralmajor Neeme Väli sõnul NATO Eestis kohal 24 tundi ööpäevas ja seitse päeva nädalas. „Muutunud julgeolekuolukorras on Eesti olnud sõnumitooja ning meie hääl on Brüsselis kuuldav. Võin kinnitada, et NATO suhtub tõsiselt kõikide oma liikmesriikide julgeoleku tagamisse ning Eesti võib ennast tunda kindlalt ja turvalisel,“ ütles kindralmajor Väli.
Samuti esines kõnega NATO Ühingute katusorganisatsiooni ATA (Atlantic Treaty Association) esimees dr. Karl Lamers.

Kell 13.30 toimus kahe NATO hävitajate F-15 ülelend. Lennukid lähenesid Pirita tee suunalt ja laskusid madallennule piki Lennusadama merejoont. Seda erakordset hetke oli vaatamas hinnanguliselt paar tuhat inimest. Seejärel algas merepääste õppuse simulatsioon, lennusalga ja droonide tutvustus.

Siis on kord Kaitseliidu käes, kelle poole pöördusid paljud inimesed sooviga astuda Kaitseliidu ridadesse. Mereväe ja piirivalve tutvustuse käigus sai külastada kai ääres seisvaid aluseid. Päeva lõpetas Siseministeeriumi demineerijate show.

Kogu päeva jooksul toimusid tegevused nii Lennusadama sees kui ka seda ümbritseval alal. Esinesid Kaitseväe orkester ja ajateenijate rokkansambel, sai ennast proovile panna sportlikel võistlustel ja vaadata dokumentaalfilme.

Oma tegevust tutvustas Carolin Illenzeeri Fond, toimus kampaania „Anname au“, sai teha annetusi.

NATO 10 perepäeva projektijuhi Ursula Pensa sõnul õnnestus üritus täielikult. „Publikuhuvi oli ettearvatult üsna suur ning üritus pakkus huvitavat elamust igas vanuses külastajale,“ ütles Pensa.