Amnesty teatas, et 778 kohtulikku hukkamist 22 riigis, mis suudeti eelmisel aastal registreerida, ei sisalda tuhandeid hukatud inimesi Hiinas, kus sellekohane informatsioon on riigisaladus, vahendab Associated Press.

Hukkamiste arvu kasv tuleb osaliselt Iraani ja Iraagi arvelt, millele järgneb Saudi Araabia. Ametlikult tunnistatud hukkamiste arv Iraanis oli vähemalt 369, kuid inimõigusteorganisatsioonide „usutavate allikate“ järgi on neid toime pandud veel 335. Iraak hukkas Amnesty teatel vähemalt 169 inimest.

Hukkamisi kaootilistes Süürias ja Egiptuses ei ole olnud võimalik kinnitada.

Amnesty raporti järgi ootas 2013. aasta lõpus maailmas surmanuhtluse täideviimist üle 23 000 inimese. 57 riigis mõisteti eelmisel aastal surma vähemalt 1925 inimest, mida on taas rohkem kui üle-eelmisel aastal.

Samas tõi Amnesty välja, et vaid väike grupp riike, umbes 1/10, viib hukkamisi ka täide. 140 riiki on surmanuhtluse vastu, kas siis seaduse või tegudega.

Hukkamiste arv Ühendriikides vähenes jätkuvalt. Seal hukati eelmisel aastal 39 inimest, kellest üle 40 protsendi Texase osariigis.

Neli riiki viis surmanuhtluse täide pärast aastast või pikemat pausi. Need olid Indoneesia, Kuveit, Nigeeria ja Vietnam.

2013. aastal hukati inimesi näiteks selliste kuritegude eest nagu abielurikkumine (Saudi Araabia), pühaduseteotus (Pakistan), majanduskuriteod (Hiina, Põhja-Korea ja Vietnam) ning teadetekohaselt pornograafia, Hiinasse põgenemine ja keelatud Lõuna-Korea videote vaatamine (Põhja-Korea).

Avalikud hukkamised toimuvad teadaolevalt Iraanis, Põhja-Koreas, Saudi Araabias ja Somaalias.

Teadaolevad hukkamismeetodid on pea maharaiumine (Saudi Araabia), elektrilöök (USA) ning mürgisüst (Hiina, Vietnam ja USA). Mitmed riigid kasutavad poomist ja mahalaskmist.

Teadaolevaid hukkamisi kividega surnuks loopimise läbi Amnesty andmetel eelmisel aastal ei olnud.