Herkeli sõnul on tema algatus seotud sellega, et põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste pole viinud Herkeli algatatud nn peibutuspartide heidutamise eelnõu Riigikogu saali esimesele lugemisele.

"Toimub otsene ja varjamatu kodu- ja töökorraseaduse rikkumine. Eelnõu, mis vastavalt seadusele pidanuks olema esimesel lugemisel juba eelmisel nädalal, ei ole siiani lülitatud isegi mitte komisjoni päevakorda," täpsustas Herkel.

"Seda, et mõni tähtaeg läheb üle on varem liiga tihti juhtunud. Ma ei erutuks paaripäevasest eksimusest, mis on poolkogemata juhtunud. Siin on aga tegemist süsteemse ja teadliku venitamisega, mille jaoks pole algatajalt isegi nõusolekut küsitud," lisas ta.

„Kui nii jätkatakse, siis me jõuame peagi selleni, et eelnõude käsitlemine hakkab sõltuma sellest, kas sisu meeldib ning kes on esitaja. Selle asemel tuleks iga algatus korrektselt ja õigeaegselt saali tuua ning siis on igaühel võimalus hääletada kas poolt või vastu,“ leidis Herkel.

Andres Herkel esitas käesoleva aasta 15. jaanuaril Riigikogu menetlusse eelnõu, mis lõpetaks nn. peibutuspartide probleemi, kui inimesed kandideerivad näiteks kohalikku volikogusse, kuid ei võta mandaati vastu.

Advokaat Jüri Raidla nimetas Herkeli eelnõu „peibutuspartide heidutusseaduseks“. Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon omakorda esitas põhimõtte, millega taastatakse Riigikogu liikmete õigus kuuluda kohalikku volikokku (ehkki varem on seda peetud põhiseaduslikult küsitavaks lahenduseks).

Herkeli eelnõu pidanuks jõudma saali esimesele lugemisele hiljemalt 19. märtsil, kuid seda pole siiani pandud isegi mitte komisjoni päevakorda.